fbpx
Utorak , 19 Marta 2024

Adna Šljivar iz Kiseljaka osvojila 1. mjesto na državnom Takmičenju u pisanju pisama

U Mostaru je danas održana svečana dodjela nagrada najboljim učesnicima Takmičenja u pisanju pisama za mlade ljude u 2019. godini. Takmičenje za Bosnu i Hercegovinu organiziraju tri javna poštanska operatera, “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, Hrvatska pošta d.o.o. Mostar i Pošte Srpske a.d. Banja Luka. Domaćin ovogodišnje svečanosti je HP Mostar.

Pobjednica natjecanja za 2019. godinu je Adna Šljivar, učenica OŠ “Kiseljak 1” iz Bilalovca, čije je pismo predstavljalo našu državu na svjetskom takmičenju. Njeno pismo Stručni žiri je ocijenio sa najvećim mogućim ocjenama koje se dodjeljuju prilikom ovog izbora. Adni je nagradu od 300 KM, tablet računar i prigodan poklon uručio izvršni direktor za poštansku tehnologiju HP Mostar Ljubo Vujica.

Osvajaču drugog mjesta Nikoli Laziću iz OŠ “Sveti Sava” iz Zvornika nagradu od 200 KM, tablet računar i prigodan poklon uručio je izvršni direktor Sektora za poštanski promet BH Pošte Neziran Đogo. Trećeplasiranoj Petri Milinković iz OŠ “Cim” iz Mostara nagradu od 100 KM, tablet računar i prigodan poklon uručio je izvršni direktor za informaciono – komunikacione tehnologije, razvoj, prodaju i marketing Pošta Srpske Zoran Protić.

Prigodne nagrade dobili su: Haris Memišević iz JU Sedma osnovna škola Gornji Rahić, Brčko Distrikt, Ivona Radman iz OŠ “Meša Selimović”, Janja, Tamara Majerski iz OŠ „Petar Bakula“, Mostar, Ena Bunjak iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, Zenica, Marija Kovač iz OŠ “Ivana Mažuranića”, Posušje, Anja Torbarac iz KŠC „Sveti Franjo“ iz Tuzle i Milica Deurić iz OŠ “Vuk Karadžić”, Vlasenica. Nagrade je uručila Zlata Zovko, izvršna direktorica za potporne funkcije HP Mostar.

Nikoli Ćubeli iz Osnovne škole za djecu sa posebnim potrebama iz Mostara nagradu za najkreativnije pismo uručio je Saša Dalipagić, zamjenik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH. Prigodnim poklonima i sa po 100 KM nagrađene su i nastavnice maternjeg jezika troje prvoplasiranih učenika, a to su Aida Traljo, Bojana Dragutinović i Zorica Jurilj.

Tema takmičenja glasila je: “Napiši pismo o svom junaku”. Mnogo je dobrih radova na zadatu temu stiglo na adrese javnih operatera, a ono što posebno raduje je veliki broj pisama što potvrđuje da pisana riječ nije nestala.

To je, između ostalog, istakao i predsjednik Uprave HP Mostar Mate Rupčić koji je poželio dobrodošlicu gostima te je čestitao učesnicima takmičenja na dobrim rezultatima i osvojenim nagradama. Nakon svečanosti organiziran je zajednički ručak i ugodno druženje za djecu, nastavnike i predstavnike poštanskih operatera.

Inače, Svjetski poštanski savez (UPU), kao organizator takmičenja na međunarodnom nivou, objavio je rezultate svjetskog izbora za najljepše pismo. Pobjedu je odnijela 14- godišnja Richemelle Francilia Somissou Koukoui iz Benina, drugo mjesto zauzela je Alana Sacarello iz Gibraltara, dok je treće mjesto osvojila Azerbejdžanka Leyla Dadashova.

Pročitajte i ovo

Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša …