fbpx
Ponedjeljak , 11 Decembra 2023

Srebrenica: Više od stotinu djece na zajedničkom iftaru

Zahvaljujući dobrim ljudima Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, večeras u ovdašnjoj Čaršijskoj džamiji organizirao iftar za više od stotinu djece, rođenih u Srebrenici.

Glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić, kaže da je ovo prilika da se djeca druže i pošalju pozitivnu sliku iz Srebrenice.

Radost ramazana

– Nisu sva djeca ovdje, nego iz svakog džemata ima djece. Želimo da pošaljemo sliku i da kažemo da su ovo djeca koja su sva rođena u Srebrenici. Nijedno od njih nije povratnik, nego su se rodila ovdje, u Srebrenici. Svima nama postavljam pitanje imamo li odgovor za ovu djecu, da li imamo odgovor za nas koji živimo ovdje. Želimo da se zapitaju svi koliko i kako pomažu ovoj djeci – kaže efendija Peštalić.

Zahvaljujući dobrim ljudima koji su omogućili djeci zajednički iftar, ef. Peštalić, kaže da je to prilika da djeca osjete radost ramazana i iftara, da se druže. Dodaje da ima dosta osoba koje su se uključile da se sve ovo organizuje, ali niko od njih nije želio da se pominju imena.

 

– Za Srebrenicu se uvijek kaže da je mrtav grad i mjesto bez perspektive. To nije tako, i ova djeca su svjedoci toga. Ova djeca žive ovdje, pohađaju školu i odrastaju.

Prilika za druženje

Mirnesa Delić, majka dva sina, smatra da su zajednički iftari prilika za druženje i učvršćivanje prijateljstva među djecom.

– Fino je ovo i ovo je postala tradicija. Moja dva sina su ovdje. Djeca su radosna i baš su se obradovali iftaru sa svojim vršnjacima- ističe Delić.

Ahmed ef. Hrustanović, imam Čaršijske džamje, kaže da su djeca nakon zajedničkog iftara, u džematu klanjali akšam- namaz , a zatim se družili do teravih – namaza. Ovo je, kaže, poruka da u Srebrenici ima života, a ova djeca su budućnost tog grada.

Pročitajte i ovo

Ako ne bude mujezina u G.azi, ja ću pozivati na molitvu u određeno vrijeme’: Dirljive riječi sveštenika u G.azi

Kršćanski sveštenik obećava muslimanima u Gazi da, ako u Gazi ne bude mujezina koji bi …