fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Brestovsko kod Kiseljaka: Sedam jetrva i 43 djece živjelo pod jednim krovom, nikad se nisu posvađali

Mnogi kažu da je danas život u velikoj zajednici veoma težak, a priča jedne porodice iz Bosne pokazuje kako je sve moguće.

Naime, jedna porodica iz Brestovskog kod Kiseljaka živjela je složno u velikoj zajednici. U staroj bosanskoj kući živjelo je sedam jetrva i 43 djece. Kuća je još uvijek u životu ali i vremenom se dosta istrošila i potrebno joj je renoviranje. Mnogo zanimljivih sudbina i priča veže se za ovu kuću.

  •  Kuća je stara preko 300 godina. Nas je tu bilo 7 jetrva i od sedam jetrva je bilo 43 djece. Da je u ovoj kući bilo svađe neke ili tuče, nije nikada! – priča jedna od sestara.

Danas jetrve obično ne mogu jedna sa drugom, ali u ovoj porodici sedam jetrva u jednoj kući bile su kao jedno i nikada se nisu posvađale.

  • Ja sam se tu rodio i ostario. Sedam jetrva je tu bilo, a ja nikad nisam primjetio da su nekad bile ljute jedna na drugu. Možda je nekad među njima bilo trzavica, ali nije se moglo primjetiti – objasnio je Marijan.

U ovoj kući bilo je mnogo članova, ali hrana im nikada nije bila problem. Uvijek su znali da se snađu i svi su bili zadovoljni onim što imaju.

  • Krompiruša pita, čorba i eto. Ko koliko ujagmi iz tepsije. Kasnije hljeba i namažemo masti i bježi.
  • Sama sam sebi krojila odjeću i sebi i mojima. Ranije si nekako bio srećan i nasmejan, nije moralo biti para, ali si bio srećan. I pričali su sa nama roditelji, za stolom dok jedemo.

Djeca su od malih nogu imala svoja zaduženja i obaveze, a sve se postizalo uz dogovor.

  • Mnogo znači da se sa djecom priča i da se djeca ne boje svog roditelja, mi se nikad nismo bojali ni mame, ni tate, iako je mama bila stroga. Imali smo slobodu, ali i poštovanje. Znalo se ko će krave čuvati, ko će u crkvu, ko će u školu… Mama je bila organizator porodice.

Uprkos tome što je život svakog od njih odveo na svoju stranu, oni se i danas pomažu i funcionišu kao jedno.

  • Odmalena se to naučilo, tako su nas naučili kao djecu. Uvijek su nam govorili da jedno drugo trebamo poštovati. Čak i ako bude kakvih nesuglasica, to se ne iznosi, to se oprašta. Nikad nismo imali problema ni sa komšijama, prenosi Stil.

Video pogledajte OVDJE.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …