fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Danas sjednica Parlamenta FBiH: Zvaničnici RS neće doći, ali planiraju platu

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održat će se danas u 11 sati u Sarajevu.

Predstavnici RS-a na današnju sjednicu Parlamentarne skupštine BiH neće doći, kako su jučer poručili, dogovorili su pet zaključaka kojih će se pridržavati u narednom periodu. Među njima i da ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama.

Ukoliko najavu realizuju, sjednica neće moći biti održana.

Podsjećamo, jučer je održan sastanak šefova svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, a nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Više pročitajte OVDJE.

Kako je prethodno najavljeno na dnevnom redu su veoma važni zakoni za mnoge društvene grupe kao što su roditelji njegovatelji, sportski klubovi, branitelji, žrtve nasilja u porodici, sindikati.

Prijedlog Zakona o roditeljima njegovateljima koji je u parlamentarnu proceduru uputio prije dvije godine zastupnik Irfan Čengić, smatra da je ovaj zakon samo jedan dio većeg sistema podrške osobama sa invaliditetom.

“Nažalost određeni broj ljudi ne shvata smisao i važnost ovog zakona, ovaj zakon je samo jedan dio pomoći osobama sa invaliditetom koje se nakaze u stanju potrebe za njegivateljem. Država mora omogućiti i druge mjere za podršku osobama sa invaliditetom kroz veći broj asistenata u obrazovanju, veći broj servisnih centara, bolju uslugu u ustanovama socijalne zaštite i slično”, naglasio je Čengić.

Ovim zakonom će hiljade porodica dobiti priliku da steknu status roditelja njegovatelja, također pohvalio je amandmane Vlade FBiH kojima je ukinuta dobna granica od 30 godina u ovom zakonu.

Također, na dnevnom redu je i Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Ovoga puta, parlamentarke su pokrenule kampanju u kojoj pozivaju da se ovaj zakon što prije usvoji s porukom: Nasilje nije privatna stvar!

Podsjećaju da su zastupnici iz reda hrvatskog naroda u Predstavničkom dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici održanoj 5. jula ove godine, odbili da razmatraju ovaj Nacrt zakona dok se ne prevede na hrvatski jezik.

“Nacrt zakona je preveden u međuvremenu i nadamo se da su otklonjene sve prepreke za razmatranje i usvajanje nacrta Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH”, saopšteno je iz Fondacije lokalne demokratije (FLD) koja je sa mrežom nevladinih organizacija “Sigurnom mrežom” i uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugim oblicima diskriminacije.

Većina parlamentarki izrazila je zabrinutost zbog neusvajanja ovog zakona i izrazile su nadu da će on biti usvojen na narednoj sjednici Predstavničkog doma te su uputile kratke video poruke kolegama i kolegicama u Federalnom Parlamentu.

Također, na sjednici je predviđeno da poslanici razmatraju Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, dopunu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te izmjene i dopune Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

Na predloženom dnevnom redu su i nacrti zakona o sportskim klubovima u FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku.

U vidu odluke planirano je izjašnjavanje o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2021. godinu, izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2021. godinu i na izvršavanje rebalansa ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …