fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
16.03.2023., Narodna skustina RS, Banjaluka (BiH) – Pres konferencija Milorada Dodika, predsjednika RS, nakon sastanka sefova stranaka vladajuce koalicije na nivou RS. Dodik je na pres konferenciji upozorio na moguci izlazak RS iz BiH, ali govorio i o tome da ce licno zabraniti odrzavanje gay parade, kao i da ce sporni Nacrt izmjena i dopuna Krivicnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta, ipak biti usvojen naredne sedmice na nastavku sjednice NSRS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dodik prijeti ratom?! “Nismo daleko od te odluke, u riznici su spremni svi zakoni”

Pokušavam uvjeriti Hrvate da jednom zauvijek izađu iz institucija Bosne i Hercegovine – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako nastoji uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednom zauvijek izađu iz institucija BiH te istaknuo da su u riznici Republike Srpske svi zakoni, propisi i spremni su podzakonski akti kako bi nakon sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postala samostalna država.

Prema njegovim riječima, ili će početi povlačenje stranaca iz BiH ili će oni ovdje uvesti svoje trupe.

Dodik smatra da još postoji šansa za dijalog i da Sarajevo iz tog dijaloga može nešto dobiti.

– Ako mi sami odlučujemo, oni neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo što je moguće. Ako ne žele dijalog, svjesno biraju neizvjesnost – rekao je Dodik za Politiku, prenosi Srna.

Republika Srpska, odbija živjeti, kako tvrdi, u neustavnoj BiH.

– Da ne bih otkrivao sve detalje, reći ću dio: BiH će funkcionirati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam uvjeriti Hrvate da jednom zauvijek izađu iz institucija Bosne i Hercegovine – rekao je Dodik.

Prije nešto više od tri decenije, predstavnici Srba u BiH predvođeni Radovanom Karadžićem izašli su iz institucija Bosne i Hercegovine i oformili “svoju” skupštinu u pokušaju da raskomadaju državu, nakon čega su slijedile ubijanja, etničko čišćenje, masovne grobnice, a sve je kuliminiralo genocidom u Srebrenici.

Dodik izgleda ima sličan plan.

Na pitanje šta ako se svi ljudi iz Republike Srpske (koji su u institucijam BiH) vrate u institucije tog entiteta, Dodik je kazao:

– Mislite li da ne radimo na tome? Radimo i nismo daleko od te odluke. Nemojte nas isprobavati, preporučujem da razgovaramo. Nemojte se igrati s imovinom, povući ćemo sve ljude. Možete pokušati, ali bolje ne. U našoj riznici spremni su svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da RS nakon sat i po zasjedanja parlamenta postane samostalna država. Nemojte nas satjerati u ugao. Nemojte stisnuti oprugu koja će vas odskočiti i preskočiti – rekao je između ostalog lider SNSD-a.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …