fbpx
Utorak , 30 Maja 2023

Novalić o presudi: Nastavak političkog progona, ovo je prvo poluvrijeme

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, reagirao je na današnju prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Respiratori prema kojoj je osuđen na četiri godine zatvora.

– Današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića samo je nastavak političkog progona kojem sam izložen.
Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka – poručio je Novalić i dodao:

– Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme. Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu.

 

U predmetu “Respiratori” u Sudu Bosne i Hercegovine krivima su proglašeni Fadil Novalić (SDA), federalni premijer, Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma. Krivim je proglašen i Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

 

Sva trojica su osuđeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a Solak i za krivotvorenje službene isprave.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, Hodžić na pet godina, a firmi F. H. Srebrena malina presuđeno je da uplati 200.000 KM u budžet institucija BiH u roku od 60 dana od pravosnažnosti presude i da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist od 694.747 KM.

Novalić, Solak, Hodžić su oslobođeni za tačku optužnice udruživanje radi krivičnog djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi te optužbe za pranje novca.

Presudu je izreklo Sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević. Sudija Perić je izdvojio svoje mišljenje, tačnije on nije bio za osuđujuću presudu.

Pročitajte i ovo

Hit odgovor o zabrani pušenja u BiH: “ Ja ću pušit’ kad mi se puši, nego sad razmišljam kako mi je uzbrdo, odmah ću je zaždit’ čim dođe ravan

Nova BH anketirala je građane Sarajeva o početku primjene o zabrani pušenja.     S …