fbpx
Ponedjeljak , 2 Oktobra 2023

Počeo rat između Armenije i Azerbejdžana

Portparol armenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan (Sushan Stepanyan) kazala je da su armenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letjelice.

Prema njenim riječima, ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga. Predstavnik za medije nepriznatog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan (Pogosyan) rekao je da je artiljerijski napad izvršen na više naselja, uključujući centralni grad Stepanakert.

Pozvala je stanovništvo da se sakrije u skloništa.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopćilo da su armenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Armenska strana nije komentarisala ove navode. Pomoćnik azerbejdžanskog predsjednika zadužen za vanjsku politiku Hikmet Gadžijev (Hajiyev) kaže da armenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

– Rano jutros vojska Armenije otvorila je vatru na azerbejdžanske pozicije, naselja i objekte duž linije razdvajanja… I sada se intenzivno napadaju pozicije azerbejdžanske vojske – navodi se u saopćenju Gadžijeva.

Iz Jerevana, glavnog grada Armenije, je saopćeno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabahu, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mjere protiv akcija Armenije u toj oblasti.

Oružani sukobi na armensko-azerbejdžanskoj granici izbili su prethodno 12. jula. Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog tih događaja, a o tome su u telefonskom razgovoru diskutovali i predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan). Iz Kremlja su tada saopćili da su se lideri složili da diplomatsko rješenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu.

Putin je naglasio važnost spriječavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. Predsjednici su izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Pročitajte i ovo

MUP SBK: 15-godišnji dječak osumnjičen za krađu 770 KM iz trgovačke radnje

Policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili  krivično djelo „Krađe“, koje je prijavljeno u proteklom periodu …