fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

London u duhu ramazana: Organizovan otvoreni iftar za više od 400 ljudi

Sutra će organizovati otvoreni iftar i na stadionu fudbalskog kluba Chelsea Stamford Bridgeu, prvi koji će biti održan na stadionu fudbalskog kluba Premijer lige

Muzej Viktorije i Alberta (V&A) u Londonu u Velikoj Britaniji sinoć je bio domaćin otvorenog iftara za stotine ljudi, prvog petka u svetom mjesecu ramazanu, javlja Anadolija.

Program je održan u V&A muzeju, jednom od vodećih svjetskih muzeja umjetnosti, dizajna i performansa.

Otvoreni iftar kojem je prisustvovalo više od 400 ljudi pripremila je organizacija Ramadan Tent Project. Omar Salha, osnivač te nagrađivane humanitarne organizacije Ramadan Tent Project rekao je da ove godine obilježava 10. godišnjica projekta. Projekat je pokrenula grupa studenata SOAS Univerziteta u Londonu kako bi pozvala međunarodne studente da dijele iftar, pružajući im dom daleko od kuće.

Salha je rekao da će tokom ramazana organizovati iftare u 10 gradova među kojima su Birmingham, Manchester i Cambridge, kao i London.

Istakao je da će iftar na čuvenom Trafalgar Squareu biti najveći, kao i da će organizovati iftare na stadionu fudbalskog kluba Chelsea Stamford Bridgeu.

– Ono što pokušavamo da uradimo je da strance pretvorimo u prijatelje, da izgradimo taj osjećaj zajedništva – rekao je Dowshan Humzah, član savjetodavnog odbora projekta.

Govoreći o iftarskima programima na fudbalskim stadionima, Humzah je istakao da će sutrašnji otvoreni iftar biti prvi koji će biti održan na stadionu fudbalskog kluba Premijer lige.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …