fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Vlada FBiH donijela odluku koja će obradovati mlade: Evo o čemu se radi

Vlada Federacije BiH je na sjednici u Sarajevu za transfere u oblasti socijalne zaštite odobrila više od 4,8 miliona KM

 

 

Vlada FBiH je na sjednici u Sarajevu, na prijedlog federalnog Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta.

 

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom FBiH za 2023. ovom ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant-sredstvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene Programom.

 

Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede FBiH, Ministarstvo će i u ovoj godini realizovati više aktivnosti s ciljem unapređenja razvoja sektora male privrede.

 

 

 

Drugom odlukom, za realizaciju Programa “Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta”, planirano je 1.000.000 KM. Sredstva će se plasirati putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, na sedam godina, s grejs-periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto, saopćeno je iz Vlade FBiH.

 

Za transfere u oblasti socijalne zaštite odobreno je više od 4,8 miliona KM.

 

Između ostalih, za neprofitne organizacije planirano je 200.000 KM za implementaciju i uvođenje u pravo neratnih invalida, 500.000 KM je namijenjeno za provedbu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, za organizacije civilnih invalida 500.000 KM, za sufinansiranje rada ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje 1.500.000 KM te neprofitnim organizacijama, ustanovama za zbrinjavanje 2.000.000 KM.

 

Vlada FBiH odobrila 15 miliona KM iz budžeta za povoljnu kreditnu stambenu liniju namijenjenu mladima u Union banci, uz nominalnu kamatnu stopa od 2,99 posto koja je fiksna do kraja otplate kredita, uz mogućnost njenog dodatnog umanjenja po rođenju djece, a formirana je i jedinica za implementaciju projekta izgradnje Palate pravde FBiH.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …