fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024
created by Polish

Mensur ef. Pašalić: Kratki historijat mesdžida u Čemernici

Mesdžid u Čemernici

Čemernica je naseljeno mjesto udaljeno 4 km od Fojnice. Naziv je dobilo po turskoj riječi čemer koja označava jad, tegobu, nepogodu.

Piše: Mensur ef. Pašalić

Inače, ovo područje se nekada zvalo Zlatni Do zbog rudnika zlata i žive te lijepih uvjeta za egzistenciju.

Nažalost, legenda kaže da su u rudarskoj nesreći  stradali gotovo svi punoljetni muškarci zbog čega je Zlatni Do zavijen tugom i čemerom.

Trenutno u Čemernici ima 56 domaćinstava sa 161 stanovnikom. Ovdje žive porodice Pamić, Ramić, Karić, Ajanović, Merdžanić, Drinić i Pidro.

Čemernica je sastavni dio MZ Fojnica, a  vjerske aktivnosti se organiziraju u okviru džemata Ragale.

Inače, ovo je mjesto radinih i čestitih Bošnjaka koji drže do tradicije i islamskog odgoja i obrazovanja.

Stari mekteb

Stari mekteb od dizme i kaplame je srušen 1968. godine kadaje izgrađen novi koji je bio u funkciji od 1969. godine.

Od kasne jeseni do ranog proljeća su tu angažirani muallimi koji su djecu podučavali osnovama din-islama: Asif Huskić, Meho Bašić, Alija Mujagić, Hasan Aletić.

Kasniji muallimi su bili Ferid Huseinbasić, Mensur Pašalić, Habiba Hadžimejlić, Izet Bukvić, Ajdin Behlil, Ahmed Vuković, Ramiz Pašić i Aziz-ef. Zulum.

Na inicijativu h. Taiba Pamića, a uz podršku Mensur-ef. Pašalića, glavnog imama MIZ Fojnica, u jesen 2003. godine pokrenuta je ideja o izgradnji novog, savremenog i funkcionalnog mesdžda.

Zemljište za izgradnju mesdžida je uvakufio Ahmed Ajanović sa porodicom.

Hadži Taib Pamić

Prvi značajniji prilog je dao h. Taib Pamić, a Human appeal international je posredstvom Alijje Ahmed Eltunidži iz UAE donirao 25.000 KM od kojih je kupljen građevinski materijal.

Alija Pamić, dugogodišnji član Savjeta MZ Fojnica i stalni mutevelija mesdžida, je pedantno vodio evidenciju gradnje koja nam govori da je kamen temeljac postavljen 14. 4. 2004. godine, a radno proklanjanje je obavljeno već u februaru 2005. godine. Obaveza džematlja je bila da po domaćinstvu uvakufe po 300 KM i 15 dnevnica njihovog rada na mesdžidu.

Sa šljemena novog mekteba

Zajedničkom energijom, radom i entuzijazmom te prilozima vjernika iz drugih sredina, za svega deset mjeseci je izgrađen funkcionalni mesdžid na tri etaže (klanjački prostor za muškarce i žene, mektepska učionica, savremena gasulhana).

Human appeal international je kasnije finansirao uvođenje centralnog grijanja i opremanje mekteba sa klupama, računarom i školskom tablom.

Godine 2021. je Hamdija Crnčević finansirao izgradnju hajr česme- šadrvana ispred mesdžida, a u znak sjećanja na šehide-poginule borce ovoga mjesta: Pidro Behaija, Ramić Hasan, Ajanović Zahid i Pamić Salko.

Neka Plemeniti Allah obaspe Svojim bereketom sve hajrat-sahibije i mještane Čemernice!

Fojnica 22.3.2023.        prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …