fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Naivni Nikšić razočaran: Sporazum je prekršen, vrata drugim pričama su odškrinuta

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je večeras tokom gostovanja u programu Televizije Sarajevo potpisivanje sporazuma SDA, DF-a i NES-a za Unsko-sanski kanton.

Nikšić je komentirao i da li te stranke, zajedno sa Strankom za BiH imaju dovoljnu većinu da model USK preslikaju na Federaciju BiH.

“Nemaju dovoljnu većinu da mogu formirati vlasti, a upitno je da li Trojka sa preostalim partnerima može osigurati potrebnu većinu ukoliko SBiH i NES izađu. Mi imamo njihova uvjeravanja da se to neće dogoditi. Nemamo se ni mi namjeru praviti mrtvi. Sporazum je očito prekršen. Čeka nas da potpuno otvoreno razgovaramo. Ponavljam da je do večeras bilo potpuno izvjesno da su potpuno zatvorena vrata bilo kojoj drugoj priči. Sad su malo odškrinuta vrata. Ako neko ko je potpisao sporazum može da razgovara, ne vidim zašto Trojka ne može”, komentar je Nikšića.

Istakao je da je izbor Trojke još uvijek ono što je ranije potpisano.

“Ja sam rekao da ovakvo ponašanje naših partnera, ukoliko iskreno porazgovaramo bude i njihovo iskreno opredjeljenje, onda i Trojka može razgovarati sa nekim drugim partnerima. Imamo četiri bloka u Parlamentu FBiH. Naš prvi izbor je ovo što smo potpisali”, ponovio je lider SDP-a.

Naglasio je da je već parlamentarna većina odlučila o rukovodstvu Federacije BiH.

“Mi smo ispoštovali da je SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka.Malo prije smo imali primjer USK. Ljudi su prikupili većinu i sad mogu formirati vladu. Može se neko pitati kako se mire ljuti neprijatelji, ali to je legitimo. Imaju većinu da formiraju vladu. U ovom trenutku u FBiH SDA nema parlamentarnu većinu, ako to dokažu da imaju treba i njima omogućiti da budu vlast, bez obzira ko će biti dio te većine. Ne pada mi na pamet da tražim od Stojanovića da blokira imenovanja vlade jer tamo na primjer nema SDP-a”, najava je Nikšića.

Ukoliko ipak ne dođe do promjene unutar aktuelne parlamentarne većine u FBiH, partneri će u ovoj sedmici znati sastav federalne Vlade koji će biti prezentiran predsjednici FBiH.

“Otvoreno je Lendo rekao da to neće potpisati i mi u tom trenutrku ulazimo u blokadu koja ima dva ishoda. Bez saglasnosti nove vlade ostat će stara vlada i radit će dokle bude potrebno ili ćemo imati intervenciju visokog predstavnika”, kazao je Nikšić.

Komentirao je Nikšić i činjenicu da Trojka smatra da je OHR odgovoran za trenutno stanje u FBiH, ali i činjenicu da HDZ ne želi da Parlament FBiH donese izmjene Ustava.

“Kad govorimo o tome šta se dešava u parlamentu imaju neke stvari koje se ne mogu donijeti zbog potrebne većine ili mogu, ali se može očekivati vitalni interes ili nešto slično. Niko od nas nije mogao utjecti na to šta je u izbornoj noći visoki predstavnik donio. Da je bila donesena ranije odluka, liste bi bile drugačije. Pošto je donio, mislim da je donio u najboljoj namjeri, nisu sve situacije mogli predvidjeti, ova situacija objektivno nije do sada bila i očito se provukla”, istakao je Nikšić.

Smatra da je odgovornost na OHR-u da deblokira procese u Federaciji BiH iako postoje politički subjekti koji razmišljaju drugačije.

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …