fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Više od 200 učesnika seminara u “Reumalu”: ASLIZP po prvi put u Fojnici

Danas se u velikoj sali fojničkog Lječilišta “Reumal” održava jednodnevni seminar Asocijacije laboratorijskih i sanitarnih zdravstvenih profesionalaca u Bosni i Hercegovini (ALISZP).

ALISZP u BiH je formiran na Osnivačkoj skupštini 26.03.2004. godine,pod nazivom ULIST (Udruženje laboratorijskih i sanitarnih tehničara) nakon pripremnog rada od strane Inicijativnog odbora. Na istoj sjednici je izabrano Rukovodstvo koje je funkcije obavljalo do 2010. godine. Iste godine ULIST je  registrovan pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine. Od 2010. godine ULIST mjenja ime u ALISZP (Asocijacija laboratorijskih i sanitarnih zdravstvenih profesionalaca).

Razgovarali smo sa predsjednikom Asocijacije Damirom Mehmedbašićem i članom Predsjedništva Asocijacije Danielom Maestrom koji su nam kazali da Asocijacija ima 500 članova, a današnjem stručnom predavanju prisustvuje njih 200.

Veoma je bitno istaći da ova Asocijacija okuplja profesionalce iz cijele Bosne i Hercegovine i da je ovo jedino udruženje zdravstvenih radnika koje nije podijeljeno po entitetskoj i na nacionalnoj liniji.

Istakli su zadovoljstvo što se nalaze u Fojnici i oduševljenje prijemom od strane Uprave Lječilišta “Reumal”. Posebno su se zahvalili fojničkom načelniku, Sabahudinu Klisuri, koji je i sam član ove Asocijacije na izuzetnom afirmisanju i promociji ove profesije.

Fojnički načelnik, Sabahudin Klisura, se obratio prisutnima, zaželio im srdačnu i toplu dobrodošlicu te iskazao nadu u njihov ponovni dolazak u Fojnicu.

Današnji seminar se sastojao iz tri tematske cjeline, odnosno tri stručna predavanja i to:

1. Lejla Čano Dedić-laboratorijska dijagnostika inzulinske rezistencije
2. Belma Đurđević Paraganlija-zagađenost zraka u kantonu Sarajevo
3. Dajana Zelenković i Nermin Kotorić-autofagija i vjerski post.

Predsjednik Asocijacije Damir Mehmedbašić je uručio zahvalnice Nerminu Kadriću, šefu finansija Lječilišta “Reumal” te načelniku Sabahudinu Klisuri na odličnoj organizaciji današnjeg seminara.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo zabilježili…

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …