fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Babo 26 dana tražio kćerku spašenu u potresu, našao je na groblju za siročad

Tijelo 10-godišnje Mukaddese Erve Aktas, koja je u noći razornog zemljotresa izvučena iz ruševina u Kahramanmarasu i kolima hitne pomoći prebačena u bolnicu, nakon čega niko više za nju nije čuo, pronađeno je na groblju za djecu bez roditelja.

Otac Abdulah Aktas, koji je 26 dana tražio kćerku, u razgovoru za turske medije rekao je kako je “pronašao tijelo na groblju za siročad”. “Veoma sam tužan”, dodao je ožalošćeni muškarac.

U zemljotresu u Kahramanmarasu Aktas se našao zarobljen pod ruševinama zajedno sa porodicom, nakon što mu je uništena kuća. On je spašen nakon 10 sati od zemljotresa, a njegova kćerka Mukaddes Erva šest sati kasnije. Pod ruševinama su živote izgubili supruga Ayse Betul (30), druga kćerka Zumra (4), sestra Ozlem Aktas (24) i rodica Ikra Sume (21).

Abdulah Aktas, koji je živio u očevoj kući u okrugu Karakecili u Kahramanmarasu, nakon što je saznao da mu je spašena kćerka Mukaddes Erva krenuo je u potragu. On je od vrata do vrata, 26 dana, tražio kćerku, ali nije mogao pronaći njen trag. Djevojčica je kolima hitne pomoći prebačena u bolnicu i za nju se više nije čulo nakon tog dana. Ispostavilo se da je ukopana na groblju za siročad nakon što je umrla u bolnici.

Priča o malenoj Mukaddesi Ervi nije jedina takva u Turskoj. Mediji iz ove zemlje prenose informacije o brojnoj djeci kojoj se gubi trag nakon što su spašena iz ruševina.

Inače, zemljotresi koji su 6. februara, u ranim jutarnjim satima, pogodili Tursku i Siriju odnijeli su živote nekoliko desetina hiljada ljudi.

N1

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …