fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Za lažne diplome uzeli 600 000 KM

U akciji “Klaster” pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su deset osoba, među kojima je više radnika i visokih dužnosnika sveučilišnih i fakultetskih institucija u BiH, a zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma i niz drugih nezakonitosti.

Neslužbeno se saznaje da je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu sudjelovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome, što bi trebao biti jedan od ključnih dokaza u predstojećem postupku.

Na meti istrage su, kako je potvrđeno, osumnjičeni dekani, te profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović.

Mediji su prenijeli da su akcijom obuhvaćeni “Apeiron”, Nezavisni univerzitet Banja Luka – NUBL, Univerzitet za poslovne studije – UPS, “Prometej” i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – PIM.

Spominju se i iznosi od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdate, a inspektori su sve snimali i dokumentirali.

SIPA je jučer prilikom realiziranja akcije privremeno oduzela 165.000 maraka i poslovnu dokumentaciju.

Istražitelji su, između ostalog, češljali dokumentaciju nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova u Banja Luci.

U Tužiteljstvu BiH su rekli da je u okviru akcije privedeno više radnika i visokih dužnosnika sveučilišnih i fakultetskih ustanova u BiH i zaplijenjen je novac koji potiče iz nezakonitih aktivnosti.

“Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli nezakonito više od 600.000 KM”, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Također navode da se u skladu sa naredbom Suda BiH oduzima obimna dokumentacija i predmeti u većem broju ustanova.

Pročitajte i ovo

VAR stiže u Premijer ligu BiH!

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sudiji tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene …