– Bakir Izetbegović je od početka najavljivao da će blokirati uspostavu vlasti ako SDA nije dio većine. Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta – naveo je Nikšić, saopćio je SDP.

Time se SDA, kako tvrdi, promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja.

– Naravno, kad se pozivaju na legitimnu većinu u Klubu Bošnjaka, dobro je podsjetiti da je SDA do kontrolnog paketa od 13 ruku došla paketima druge vrste kojim je pridobila pojedine zastupnike koji su inače birani iz opozicionih stranaka upravo na platformi kritike SDA – kazao je.

Bez obzira na to, dodao je, “potpuno je jasno da su brojevi u svakom slučaju na našoj strani, kako po broju glasova, tako i po broju mandata”.

– Krvna zrnca ne brojimo, to je utakmica u kojoj se SDA sada očito trudi nadvisiti sve druge stranke sa etničkim predznakom. Mi, u SDP-u, vjerujemo u parlamentarnu demokratiju. Ako član rukovodstva FBiH iz SDA želi da blokira uspostavu vlasti, mora mu biti jasno da će kao i u svakom demokratskom sistemu predsjednik entiteta biti izabran voljom većine – napisao je Nikšić i na svom Facebook profilu i dodao:

– Ne očekujem da će se nešto promijeniti ni kad je u pitanju kasnija blokada formiranja vlasti. Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti.

Refik Lendo, ističe Nikšić, “očito nije informiran da postoji jasno izražena parlamentarna većina u oba doma, te da bez obzira na podršku SDA i njenih partnera ne bi mogao biti izabran u rukovodstvo Federacije bez podrške te većine”. Koalicije su, dodaje Nikšić, stvar parlamentarnih stranaka i većina je u tom smislu već formirana.

– Njegovo pismo je još jedna dimna zavjesa i SDA-ov unaprijed isplanirani korak odugovlačenja i odvraćanja pažnje od činjenice da rukovodstvo FBiH ne uspostavlja većinu nego potvrđuje da ona postoji – naveo je Nikšić i dodao:

– Lendo treba razgovarati sa gospođom Bradara i gospodinom Stojanovićem i završiti obavezu imenovanja predsjednika FBiH, a nakon priloženih potpisa parlamentarne većine i proceduralni dio obaveze oko potvrđivanja legalnosti i parlamentarne podrške za novog premijera i Vladu FBiH. Sve drugo je igrokaz u kojem SDP sa partnerima neće učestvovati.