fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Zakon o zabrani pušenja: Pušači nargila će moći pušiti u ugostiteljskom objektu?

Od 26. maja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Šta je ono što nas čeka u maju za Otvoreni studio Hayat televizije govorila je Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja.

Ona je na početku naglasila kako od 26. maja počinje zvanična primjena ovog Zakona, te da će „prvi na udaru“ biti fizička lica.

“Zatim šest mjeseci postoji period prilagodbe za ugostiteljske objekte i 18 mjeseci za duhansku industriju. Od 26. maja Federalno ministarstvo zdravstva zajedno sa radnom grupom ima zadatak da izradi podzakonske akte koji će definirati uslove u kojima će se moći pušiti u ugostiteljskim objektima, odnosno u sobama za pušenje što je amandirano u Domu Federacije prošle godine. Zakon dalje definira da od trenutka kada stupe na snagu podzakonski akti, od tog trenutka će se početi naplaćivati kazne po pitanju zakona. Sve između toga je tranzicijski period. Bit će i opomene od strane inspektora i nadležnih inspekcija”, pojasnila je Čerkić.

Dalje je nastavila kako postoji još mnogo toga što je potrebni uraditi kako bi se pojasnio ovaj Zakon koji je poprilično osiromašen amandiranjem.

“Sa amandmanima se dosta otežalo svima. U tom periodu se očekuje faza navikavanja i tranzicije. U taj proces su svi akteri uključeni kako bi se prilagodili na nove mjere Zakona, kako stanovništva tako i ugostiteljskih objekata. To nije najidealniji scenarij, međutim, ako pogledamo Zakon iz 1998. godine, imamo veliku pobjedu”, naglasila je.

Smatra kako u periodu prilagođavanja neće biti kazni, te da će u kažnjavanje biti uključena fizička lica, ugostiteljski objekti kao odgovorne osobe i vlasnici ugostiteljskih objekata.

“Ono što je najveća zabrinutost svih ugostitelja je da će imati negativne posljedice, što nije istina. To su mitovi koji se šire godinama od strane duhanske industrije. Treba raditi na ovom Zakonu i u drugom entitetu. Puno bliže je izaći ispred kafića i ispušiti cigaretu nego u drugi entitet. Vjerujem da će se pozitivni efekti osjetiti na početku”, navela je.

Pojašnjava kako će objekti koji ne poslužuju hranu moći birati da budu pušački ili nepušački objekti, te da to moraju naglasiti na ulazu.

“Jedan od takvih objekata su i nargila barovi. To je promašaj ovih amandmana i na tome treba raditi u budućnosti. Strašno je koliko neko zasniva svoj biznis na štetu maloljetnika, nije etično, a kamoli šta dalje”, poručila je Čerkić.

 

 

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …