fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Nenad iz BiH spasio djevojčicu iz ruševina u Turskoj: “Za ove momente se živi!”

Spasiti život desetogodišnje djevojčice, koju su članovi Spasilačkog tima Civilne zaštite RS-a danas izvukli iz ruševina u turskom gradu Kahramanmarašu, nevjerovatan je osjećaj za koji se živi, izjavio je pripadnik Gorske službe spasavanja iz Bijeljine Nenad Jovanović.

“Znate kakav je osjećaj, sve milijarde na svijetu da mi neko sada da ne bi bile ni blizu ovom osjećaju. Za ove momente se živi!”, istakao je Jovanović, koji je učestvovao u spasavanju djevojčice.

On je ispričao da je tim spasilaca iz bosanskohercegovačkog entiteta RS došao na lokaciju kada je uočeno tijelo ispod ruševine.

Prema njegovim riječima, prilikom izvlačenja tijela čuo se glas iz dubine ruševine, nakon čega su spasioci RS-a počeli intenzivno kopanje do četiri metra u dubinu.

“Iznad glava nam je bager stavio kašiku kao osiguranje, u slučaju da bude neki odron od ruševine. Došli smo do djevojčice, do spavaće sobe u ruševini gdje je ona bila u polusjedećem položaju. Noge i ruke su joj bile slobodne, ali je tijelo bilo pritisnuto. Uspjeli smo da je oslobodimo i izvučemo živu i zdravu iz ruševine”, objasnio je Jovanović.

On je naveo da je djevojčica sve vrijeme bila komunikativna, a kada su je iznijeli iz rupe i postavili na spinalnu dasku dali su joj papirnu maramicu natopljenu vodom jer joj nisu smjeli dati vodu da pije.

“Instinktivno je zagrizla maramicu da bi izvukla koju kap iz te maramice. Osjećaj je nevjerovatan spasiti bilo čiji život, a pogotovo jednog djeteta koje tek treba da živi. Nadam se da će se brzo oporaviti.

Želim joj sve najbolje. Volio bih da se sa tom djevojčicom sretnem u budućnosti”, rekao je Jovanović, koji je i pripadnik Civilne zaštite grada Bijeljina i član Republičkog specijalizovanog tima za spasavanje iz ruševina, piše InfoBijeljina.

 

U srušenoj zgradi iz koje je uspješno evakuisana preživjela djevojčica, kako je prijavljeno, traga se ze 17 lica. Razorni zemljotresi pogodili su Tursku i Siriju u ponedjeljak, 6. februara.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …