fbpx
Utorak , 29 Novembra 2022

Bosanski lovci obilježavaju 95 godina postojanja Saveza lovačkih organizacija

Savez lovačkih organizacija u BiH (SLOuBiH) ove godine nizom aktivnosti obilježit će 95. godina postojanja. Ovo je organizacija koja oko sebe okuplja pedest lovačkih društava sa preko 20 hiljada lovaca još od davne 1925. godine kada je počela sa radom.

Pored ostalih, primarni ciljevi SLOuBiH-a uvijek su bili unaprijeđenje lovstva, uzgoj i zaštita divljači, edukacija lovaca, koordinacija između lovačkih društava, kao i briga o prirodnim bogatstvima BiH.

Posebno je bitna izdavačka djelatnost SLOuBiH-a gdje već 80 godina izdaju edukativni časopis Lovački list, priručnike, kao i niz izdanja o divljači, prirodi i ekologiji.

– Savez lovačkih organizacija jedna je od najvećih organizacija u BiH koja je posvećena, već 95. godina, unaprijeđenju lovstva, edukaciji lovaca, očuvanju prirodnih resursa u BiH.

Prva u nizu aktivnosti će biti svečana akademija koja se održava u subotu 29.februara, gdje će biti uručiti priznanja, jubilarne plakete zaslužnim lovcima kao i pravnim licima koji su podržali rad Saveza i doprinjeli unaprijeđenju lovstva u BiH, rekao je Muhamed Hodžić, predsjednik SLOuBiH-a.

Kako nam je rekao Hodžić, lovci su uvijek u službi prirode, a prema informacijama koje je dobio sa terena pojedina lovačka društva već organizuju iznos hrane u lovišta gdje je snijeg koji je sinoć pao mnogo veći nego je u urbanim dijelovima, a sve u cilju uzgoja i zaštite divljači.

Također lovačka društva i njihovi članovi i u ljetnom periodu rado učestvuju u aktivnostima u lovištima, od uklanjana smeća i čišćenja izvorišta, preko uzimanja učešća u gašenju požara.

Svečana akademija održat će se u hotelu Hills na Ilidži u subotu sa početkom u 12 sati, na kojoj će prisustvovati predsjednici i sekretari lovačkih društava koja su članice SLOuBiH-a, kao i dobitnici jubilarnih plaketa, te ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Pročitajte i ovo

Korupcija miriše na janjetinu: Policajac Elvedin od kamiondžija uzimao janjetinu kao mito, nadređeni ga štitili

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi …