fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Više od 100 milijardi maraka stiglo iz dijaspore u BiH!

O tome da dijaspora može biti pokretač ekonomskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini se govori godinama, ali konkretnih investicija do sada nije bilo.

Pošiljke novca iz dijaspore stizale su i u najgorim ratnim vremenima, i to uglavnom “na ruke” i putem privatnih bankovnih računa. S obzirom na to da u BiH i dalje ima mnogo onih koji žele ostati i raditi u svojoj zemlji, postoji namjera da se novac koji dolazi iz dijaspore koristi za ekonomski napredak.

S tim u vezi, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je podržala pokretanje projekta pod nazivom “Dijaspora invest”. Projekat ima cilj da omogući otvaranje 2000 radnih mjesta kroz pomoć za 600 mikro, malih i srednjih poduzeća. Vrijednost projekta je više od 15 miliona američkih dolara, a provodit će se u sljedećih 5 godina.

“Vjerujemo da dijaspora ovdje igra jako važnu ulogu, osobito u ekonomskom smislu, a to se temelji na našem iskustvu koje smo imali s prethodnim projektom “Dijaspora Invest” preko kojeg je 28 milijuna dolara donirano u BiH” – rekao je u vezi ovog projekta Michael Murphy, ambassador SAD u BiH.

Kao pozitivan primjer povlačenja novca izvana i dovođenja investitora, Večernji List navodi priču iz općine Lopare gdje je otvoreno 15 novih ekonomskih subjekata. Načelnik ove općine, Milenko Ristić, naveo je da iza kompanija stoje ljudi iz dijaspore porijeklom iz općine Lopare.

Prema službenim podacima, u prvih devet mjeseci 2022. godine dijaspora je u BiH poslala 2,61 milijardu maraka. Očekuje se da će kompletirane brojke biti manje od onih iz 2021. godine kada su u zemlju stigle 3,04 milijarde maraka.

Kada se saberu podaci od 1998. do 2023., u BiH je iz dijaspore stiglo više od 60 milijardi maraka, a brojka se s novcem “na ruke” sigurno iznosi i više od 100 milijardi maraka. Međutim, ovaj novac uglavnom se troši na servisiranje kredita, rješavanje računa, kupovinu hrane, odjeće…, a najmanje da se stvori nova ekonomska vrijednost.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …