fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Veliki podvig spasilaca iz BiH: Pod ruševinama u Kahramanmarasu pronašli desetogodišnju djevojčicu

Nakon četiri sata potrage, pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske ispod ruševina u turskom Kahramanmarasu izvukli su živu djevojčicu.

Iako je sedam dana bila zatočena pod ogromnim količinama betona na svu sreću nije teže povrijeđena. Satima su nadljudskim naporima zajedno sa turskim nastojali da je lociraju i izvuku ispod ruševina, javio je RTRS.

“Kad smo je otprilike locirali na osnovu glasa onda se pristupilo kopanju sa druge malo strane i sa velikim mašinama se kopalo do jednog nivoa, a onda da konstrukcija ne bi kolabirala pristupili smo ručnom kopanju”, kaže Dragiša Vuletić iz spasilačkog tima Civilne zaštite Republike Srpske.

Mjesta strahu nije bilo, riskirajući vlastite živote, na čak nekoliko metara ispod teškog betona, uspjeli su je spasiti.

“Morali smo kopati nekih četiri metra u dubinu sa željom da što prije dođemo do nje”, kaže Nenad Јovanović, iz spasilačkog tima.

Nenad Ćuk zamjenik direktora Civilne zaštite Republike Srpske naveo je da je samo izvlačenje bilo veoma stresno.

“Stresno zbog mogućnosti urušavanja tunela kojeg su kolege iskopale kako bi mogli doći do djevojčice, a to je bilo sigurno par metara. Osiguravanje samog tunela bilo je neizvjesno do kraja samo da se ne uruši. Ali hvala Bogu djevojcica je dobro”, dodao je Ćuk.

Spašavanje djevojčice ulilo im je novu snagu za daljom potragom.

“Vjerujte mi da umora nema nikako, ovaj momenat vrijedi više nego sve milijarde na svijetu. Što se mene tiče ova misija je ispunjena, jedan život smo spasili, idemo dalje”, kazao je Јovanović.

Na terenu u akciji spašavanja svakodnevno velike zasluge ima i pas tragač Tora. Od nadležnih službi u Turskoj dobio je pohvale za pomoć koju svakodnevno pruža, prenio je RTRS.

 

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …