fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
created by Polish

Klanjana dženaza malenoj Irmak koju je otac danima držao za ruku ispod ruševina

Slika koja je obišla svijet i koja je postala simbol stradanja u Turskoj i Siriji od razornog zemljotresa je srceparajuća fotografija oca koji drži ruku svoje preminule kćerke.

Irmak, 15-godišnja kćerka Mesuta Khanchera (49) je ukopana na mezarju Kapicham.

Mesut Hančer (49) je nekoliko dana sjedio pored svoje mrtve kćerke držeći je za ruku. Mesut je u zemljotresu izgubio i dva brata, njegova majka i dalje leži negdje pod ruševinama.

Još uvijek nosi narandžastu jaknu sa fotografije. Ruka mu se pažljivo kreće po rastresitoj zemlji. Ravni drveni naslon označava mezar njegove kćerke. Njeno ime je jedva vidljivo ispod broja “380”. Irmak. Otac Mesut, majka Gülseren i brat Berkay dižu ruke u molitvi na mezarju od Irmak. Njena majka plače i vrišti: “Molim te, reci da si živa!”

„Radio sam u pekari kada se zemlja tresla, Irmak je te večeri spavala kod nane kod koje su u posjeti bili rođaci. Kada sam je pozvao na telefon i niko se nije javio, otrčao sam tamo i vidio da je sve porušeno. Pokušao sam da iskopam svoju princezu golim rukama. Ali na kraju sam morao da je prepustim njenoj sudbini” – kazao je Mesut za Bild.

Pročitajte i ovo

Džemat Calw u Njemačkoj – primjer sklada i uspješnog rada naših ljudi u dijaspori

U Calwu, gradu udaljenom 45 km od Štutgarta, egzistira Džemat IGBD Calw. Formiran je 1990. …