fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Dodik: SNSD neće podržati Lagumdžiju i Arnauta za ambasadore jer rade protiv RS-a

Nakon što je objavljeno da su kandidati člana državnog Predsjedništva Denisa Bećirovića za bh. ambasadrore između ostalih Zlatko Lagumdžija i Damir Arnaut, reagirao je i lider SNSD-a.

Predsjednik Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čiji je kadar članica državnog Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, najavio je da dio imena sa spiska Bećirovića za nove ambasadore naše države, nema podršku njegove stranke.”SNSD neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv Republike Srpske”, stava je lider SNSD-a.

Budući da u BiH ne postoji odgovarajući zakon koji bi tu oblast regulirao, procedura imenovanja ambasadora odvija se odlukom Predsjedništva BiH, dok državno ministarstvo vanjskih poslova nema čak ni konsultativnu funkciju.

Ovakve izjave Dodika samo su dio šire problematike nepostojanja jedinstva u strategiji vođenja međunarodnih odnosa koje bi trebale pratiti institucije BiH te različitih viđenja prioriteta i reprezentacije države u inostranstvu čiji su najreprezentativniji kadrovi ili bi barem trebali biti upravo ambasadori.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …