fbpx
Nedjelja , 17 Oktobra 2021
Reumal

Nakon smrti 24-godišnje trudnice oglasili se sa KCUS-a

“Povodom neistnitih informacija u pojedinim medijima u vezi preminule pacijentice M. L. (1997.) želimo obavijestiti javnosti o slijedećim činjenicama, a poštivajući zakonske odredbe.

Pacijentica M. L. je premještena iz Kantonalne bolnice Zenica 12.04.2021. u kritičnom općem stanju, životno ugrožena zbog Covid 19 infekcije.

U dostupnoj medicinskoj dokumentaciji je evidentirano da je pacijentica primarno bila hospitalizirana u KB Zenica od 09.04. do 12.04.2021. Prije hospitalizacije u KB Zenica, također je liječena od strane infektologa zbog visoke temperature, produktivnog kašlja. U toku hospitalizacije u KB Zenica došlo je do pogoršanja općeg stanja pacijentice.

U izuzetno teškom općem stanju u KCUS pacijentica je hospitalizirana u Posebni respiratorni centar (PRC) KCUS 12.04. 2021.godine u 12:30 h. Pacijentica pri prijemu odaje utisak teškog i životno ugroženog pacijenta.

Odmah po prijemu pacijentica je postavljena na respirator (Dreger EVITA DURA 4) uz neinvazivnu isporuku kiseonika 50 l u minuti, te se saturacija popravlja. U narednih nekoliko dana opće stanje pacijentice u odnosu na prijem bilo je bolje.

U toku boravka u PRC sprovodilo se kompleksno, intenzivno, reanimaciono liječenje uz multidisciplinarni tim uključujući i ginekologa. Tokom hospitalizacije u PRC urađen je i RTG pluća, koji evidentno prikaže opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom.

Dana 19. 04. 2021. godine u poslijepodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije, kada se pacijentica M.L. u 18:35 h sedira, intubira i postavi na kontrolisanu mehaničku ventilaciju ( aparata za KMV Dreger EVITA DURA 4).

I pored svih reanimacionih mjera nastupa cardiac arrest i pacijentica egzitira u 21:15 h 19.04.2021.godine.

Duboko poštujući bol svake porodice koja je izbugila svog člana zbog Covid-19 infekcije, napominjemo da su svi pacijenti koji su hospitalizirani u KCUS zbog Covid -19 infekcije, upućeni iz drugih ustanova nakon što su sve terapijske opcije iscrpljene.

Znamo da druge zdravstvene ustanove u svojoj nemoći da se izbore sa infekcijom Covid 19, traže pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i mi ćemo svakog pacijenta primiti, što smo činili i do sada. Najveći broj pacijenata je došao je u KCUS u krajnje teškoj fazi Covid – 19 bolesti nakon neuspješnog liječenja u raznim zdravstvenim ustanovama privatnim i javnim, te telemedicinom preko call centara.

Primajući takve pacijente bili smo svjesni da će kod velikog broja ishod liječenja biti loš. Zahvaljujući predanom radu KCUS veliki dio tih pacijenata smo ipak spasili i otpušteni su kući.

Svi ljekari i ostalo osoblje KCUS-a uložili su ogroman trud u borbi protiv COVID- 19.” – kazali su iz KCUS-a.

Pročitajte i ovo

Velika džamija u Mekki i Poslanikova džamija u Medini će biti otvorene za molitve u punom kapacitetu!

Saudijska Arabija saopćila je da će dozvoliti da Velika džamija u Mekki i Poslanikova džamija …