fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Demagog Denis Bećirović imenovao nove ambasadore, SDP nezadovoljan

Klix.ba je u posjedu kompletnog spiska prijedloga za ambasadorske pozicije koje delegira član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka Denis Bećirović.

Pojedina imena smo objavili sinoć, a sada donosimo kompletnu listu budućih ambasadora naše zemlje iz kvote koju delegira Bećirović. Većinom su tu dobro poznata imena iz svijeta diplomatije, koji su u prethodnim decenijama obnašali slične funkcije.U vezi prijedloga imena postoje različita mišljenja u javnosti. Za neke su predloženi kadrovi dobri, za neke loši, a to je uostalom pokazala i anketa na Klix.ba.

Ipak, ovom prilikom vrijedi podsjetiti da su najave nove državne vlasti bile da će reforma diplomatske mreže biti jedna od prvih zadataka nove vlasti.

“Treba nam brza promjena diplomatske mreže, mislim da je to najbrža reforma koja se može dogoditi, da otjeramo ove potrošene i islužene kadrove iz veleposlanstava i da Bećirović, nadam se i Komšić, pošalju tamo novu energiju mladih i pametnih ljudi”, kazao je Elmedin Konaković za Avaz u oktobru 2022. godine.

Prema ovoj listi ipak ne vidimo mnogo novih imena u svijetu diplomatije i ono što je zanimljivo iz redova Naroda i pravde direktno je samo Haris Bašić predložen. Među ostalim imenima interesantno je pratiti cijeli niz imena koje se na određeni način vežu za Harisa Silajdžića, odnosno većina ih je u njegovom mandatu 2006. – 2010. obnašala neku od diplomatskih funkcija.

Bećirović je za ambasadora BiH u Velikoj Britaniji predložio Osmana Topčagića, gdje je i u prošlosti bio ambasador, a obnašao je funkciju i ambasadora u Misiji EU. Kako nezvanično saznajemo sin mu također živi u Londonu. Topčagić ima 72 godine.

Sabit Subašić je predložen za novog ambasadora u Egiptu. Ima 68 godina, a ranije je bio ambasador u Indiji i Kini. Ranije je otvoreno podržao Bećirovića, ali i Konakovića za ministra vanjskih poslova.

Erol Avdović je predložen za ambasadora u Belgiji. On godinama živi u New Yorku i ranije se dovodio u vezu da bi mogao biti prijedlog za ambasadora u New Yorku u Ujedinjenim nacijama. Veoma je aktivno komentiraoi analizirao političku zbilju u BiH te je otvoreno podržavao politiku Željka Komšića. Ima 65 godina.

Zlatko Lagumdžija je predložen za ambasadora u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. Ima 68 godina i bivši je ministar vanjskih poslova. Zanimljivo je da ga je predložio Bećirović iako su u SDP-u godinama unazad iz SDP-a gotovo jednoglasno kritizirali političku zaostavštinu Lagumdžije.

Haris Hrle je predložen za ambasadora BiH u Indiji. Ima 60 godina i ranije je bio ambasador u SAD-u, Saudijskoj Arabiji i Australiji. Bivši je zet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković.

Nijaz Čardaklija je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i sada je predložen za ambasadora u Iranu. Ima 60 godina.

Elma Kovačević Bajtal je predložena za ambasadoricu BiH u Crnoj Gori. Ranije je radila u Vanjsotrgovinskoj komori i bila je ambasadorica u Norveškoj. Supruga je profesora sociologije i političkog analitičara Esada Bajtala. Ona je jedna od ambasadorica koje su u diplomatiju ušle prije svega kao saradnici i prijatelji Harisa Silajdžića.

Amira Arifović Harms je predložena za ambasadoricu u Italiji, zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Emin Čohodarević je predložen za ambasadora u Pakistanu, a zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nusret Čančar je još jedan od iskusnijih kadrova, a sada je predložen za ambasadora u Kuvajtu.

Armin Limo je predložen za ambasadora u Indoneziji. Ranije je bio ambasador u Pakistanu.

Anesa Kundurović je kandidatkinja za ambasadoricu u Danskoj, a ranije je bila ambasadorica u Japanu.

Haris Bašić je kao kadar NiP-a predložen za ambasadora u Vijeću Evrope. Bivši je ambasador u Danskoj.

I Damir Arnaut je kandidat za ambasadora u Njemačkoj. Ranije je obnašao ambasadorsku funkciju u Australiji. Po povratku iz Australije uključuje se u politički život kao kadar SBB-a pa Naše stranke. Ranije je bio kadar Stranke za BiH i blizak saradnik Harisa Silajdžića.

Zanimljivo je da je Arnaut u posljednjih nekoliko sedmica ušao u neku vrstu konflikta u Našoj stranci, gdje je kritikovao određene odluke, a ovim prijedlogom i odlaskom u diplomatiju se na suptilan način i povlači iz Naše stranke.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …