fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
created by Polish

Sjajna prilika za sve koji žele raditi kao medicinari u Njemačkoj: Na raspolaganju Vam je Fojničanin Faris Varešlija

Kvalifikacija za priznavanje Medicinske škole

Naš specijalni Integraciono-kvalifikacijski program za internacionalne medicinare.

Institut za školovanje i doškolovavanje kod Klinike Keln nudi internacionalnim medicinarima jedan specijalni Integraciono-kvalifikacijski program, koji nakon intenzivne pripreme vodi ka priznavanju Vaše medicinske škole.

Naš visokomotivirajući tim broji trenutno 10 ljudi, koji se sastoji od Edukacijskog tima, Integracijskog tima, kolega iz direkcije Klinike, kao i kolega sa odjeljenja (Praxisanleiter) koji Vas usmjeravaju i pomažu svakodnevno u pripremi za Vaš završni ispit. To je takozvani „Kenntnisprüfung“ nakon čega ste priznati medicinar u Republici Njemačkoj.

Proces dolaska u Njemačku

Kako bi se najbolje pobrinuli za nasše internacionalne medicinare, brinemo se oko cijelog procesa priznavanja diplome (Anerkennung) naših novih kolega. To počinje već u vašoj domovini i traje kroz cijeli Vaš put integracije na Njemački radni sistem i život u novoj sredini. U nastavku ćemo proći detaljno kroz sve korake:

1. Prije dolaska

Prije samog dolaska u Njemačku, naš tim za priznavanje diploma radi sa velikim pritiskom na različite aspekte od samog dolaska, nabavka karte za prevoz, potrebnih dokumenata, pripremi apartmana za useljenje. Ulažemo jako puno vremena kako bi se vaš dolazak i integracija bila uspješna. Naš kolega Varešlija Faris, koji radi kao Koordinator za integraciju,  Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja koja imate.

2. Nakon dolaska

Na prvom mjestu, u Vašim prvim danima, stoji uspješan pocetak u Kelnu kao glavni razlog. U tim prvim danima dobit će te jako puno informacija o gradu, našoj klinici, uslovima rada i života u Njemačkoj. Također, ovajkelnskiMentalitet je važan dio naše dobrodošlice.

3. Poznavanje jezika kao faktor uspjeha

Upravo u ovom području medicine je komunikacijaKljučuspjeha u radu. Iz ovoga razloga nudimo Vam zajedno sa našim Partnerom tromjesečni jezični kurs usmjeren za medicinare, koji je dio pripreme u samom procesu priznavanja diplome. Samim tim omogućujemo Vam najoptimalniji početak za učenje teoretskog i praktičnog dijela ispita.
Na
primjer: Trening za telefonski razgovor, komunikacija u različitim ustanovama, vježbanje komunikacije kod prijema pacijenata i primopredaje smjene, dokumentacija na odjelu.

4. Kurs za pripremu polaganja ispita

Pripremini kurs obuhvata ukupono 440 sati nastave i izvodi se na način gdje ste mjesec dana na odjeljenju, a mjesec dana na nastavi koja se izvodi u digitalnom obliku (online). Neki od sadržaja nastave su: njemački zdravstveni sistem, razna zdravstvena oboljenjakliničke slike, pravo i komunikacija. Pored samog teorijskog znanja, praktično iskustvo i priprema igra veliku ulogu u Vašem uspjehu. Za pomoć naših kolega prolazite sve praktične teme na samom odjelu u praksi.

Klinika u gradu Kelnu sa svoje tri bolnice (Merheim, Holweide i Amsterdamer Straße) ima na raspolaganju 1400 kreveta i spada u jednu od najvećih gradskih Bolnica u Njemačkoj. Praktični dio nastave se izvodi u sve tri bolnice. Na praktičnom dijelu prolazimo kroz teme kao što su: priprema i pratnja pacijenata, posmatranje različitih oboljenja i simptoma, pristup različitim sondama, profesionalno previjanje i liječenje razlčitih rana i slične medicinske teme.

5. Polaganje ispitaDie Kenntnisprüfung

Završni ispit se dijeli na dva dijela, a to jeste usmeni ispit i praktični ispit. Usmeni ispit traje između 20 do 60 minuta. Prakticlčni ispit objedinuje 4 različite situacije na odjelu sa pacijentom u zavisnosti od odjela na kojem izvodite ispit i traje maksimalno 120 minuta po jednoj situaciji.

Integracijski tim

Integracijski tim je tu za sva vaša pitanja, kao naprimjer: Život u Njemačkoj, pronalazak stana, spajanje porodice, upisi u vrtiće i školu. Naš integracijski tim vam pomaže po samom dolasku u Njemačku oko prijave na adresu, podnošenja zahtjeva za produženje vize, organizacija termina kod raznih ustanova i slično. Integracijski tim trenutno čine tri osobe: Suzanne Matthiä (Pflegedienstleitung – PDL), Bettina Wolvers (Integrationskoordinator) i Faris Varešlija (Integrationskoordinator) koji je ujedno i zadužen za Zapadni Balkan.

Uslovi za prijavu:

Medicinska škola (Diploma + dokaz o iskustvu ako posjedujete)
Položen stručni ispit
Poznavanje Njemačkog jezika (minimalno B1, poželjno B2 nivo)
Posjedovanje „Defizitbescheid“ iz Münster NRW (pozeljno)
Biografija i prijava

Svi navedeni dokumenti moraju biti prevedeni na njemački jezik kod sudskog tumača. Ova dokumentacija Vam je potrebna i za dodjelu vize u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

Za više informacija javite se:

Faris Vareslija

Integrationskoordination

Willkommensmentor für internationale Pflegekräfte

M.A. Sportwissenschaft​

Bachelor​ Sport und Gesundheit​

Fachpflegekraft Palliativ Care

​ ​E-Mail:​ ​ ​ VareslijaF@kliniken-koeln.de

Website:​ www.kliniken-koeln.de

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica otvara prvi tržni centar u BiH, pogledajte kako izgleda

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i …