fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Obilježena 46. godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Memorijalnim pohodom i polaganjem cvijeća na brdu Inač kod Kreševa planinari i poštovaoci lika i djela jednog od naistaknutijih državnika bivše Jugoslavije, Džemala Bijedića, obilježili su 46. godišnjicu njegove pogibije. I danas su rijetki, uglavnom planinari, pohodeći mjesto stradanja, podsjetili na njegov značaj i sve što je učinio za našu zemlju.

Stariji učesnici pohoda dobro pamte taj 18. januar 1977. godine, kada je jedna vijest, kažu, promijenila tok historije. Na putu iz Beograda za Sarajevo, avion u kojem je bio Džemal Bijedić, njegova supruga i još šest članova posade, kako je javljeno, zbog guste magle, udario je o brdo Inač i srušio se nadomak Kreševa.

„Sedamnaest godina sam tad imao, ta je vijest odjeknula kao bomba, kao da je danas bilo. Eto, skoro pola vijeka je prošlo. A što se tiče ove ploče, mislim da ovo Džemal nije zaslužio, zaslužio je mnogo više“, kaže Siradž Trako, učesnik pohoda iz Viteza

„Republiku koja je bila poprilično zaostala, koja je imala ogroman broj nepismenih – stavili su su sebi zadatak da se to promijeni i uspjeli su. I šta bi još uspio, da ga rana smrt nije spriječila – vjerovatno historija ne bi bila onakva kakva jeste“, govori Saudin Fejzić, učesnik pohoda iz Fojnice.

„Čovjek je bio vizionar, Tito je imao razloga da vjeruje njemu, možda tu državu da ostavi u naslijeđe baš njemu“, priča Sulejman Zubača, učesnik pohoda iz Vareša.

Kao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, u to vrijeme bio je drugi čovjek države, političar koji je zastupao ravnopravnost naroda i nacija. Uspio je osigurati Bosni i Hercegovini ravnopravnu poziciju sa ostalim jugoslavenskim republikama. Lider je, kažu učesnici pohoda, od kojeg bi se i danas moglo učiti.

„Ovdje su samo obični ljudi, što je vrlo žalosno. Trebalo bi da nam bude pouka za komplet budućnost i generacije“, ističe Mirsad Smajlović, učesnik pohoda iz Viteza.

„Trebalo bi ovakvih političara, ali ih nema, naprotiv. Ovakvih više neće biti možda nikad“, smatra Amir Mulasmajić, učesnik pohoda iz Zenice.

Eduard Jukić predsjednik je Planinarskog društva Vranica iz Fojnica. Kako naglašava, bilo da je snijeg pola metra ili metar – oni dolaze na ovo mjesto: „A, političari dolje se kite svojim izjavama. U svakom slučaju, vrijedno je hvale na bilo koji način da se spomene ova gromada od čovjeka“.

Jačanje Bosne i Hercegovine te njena afirmacija u jugoslavenskim okvirima, ali i svijetu, priznanje muslimanskog nacionalnog identiteta, infrastrukturne te obrazovne reforme – samo su neke od zasluga jednog od najvećih državnika koje je ova zemlja imala u novijoj historiji. Okolnosti nesreće nikada do kraja nisu razjašnjene.

FOTO: Melisa Fejzić

 

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …