fbpx
Subota , 20 Aprila 2024
created by Polish

Potražnja za stanovima u Fojnici i Kiseljaku u porastu: Cijena novogradnje 2000,00 KM po metru kvadratnom

Cijene kvadrata nekretnina sada dostižu vrtoglave iznose. Dilema onih koji do sada nisu riješili stambeno pitanje je da li se sada upuštati u tu avanturu ili čekati pad cijena? No, ako je suditi prema riječima struke, teško da će cijene ikada biti kao prije pandemije. No, barem se očekuje stagnacija.

Gradi se i prodaje se. Svjedoci smo da su i Kiseljak i Fojnica posljednjih godina postali traženi na tržištu kupoprodaje nekretnina uz svoje specifičnosti.

U Kiseljaku, uglavnom, stanove kupuje mlađe stanovništvo zbog poslovnog geostrateškog položaja Kiseljaka. Zbog enormnih cijena stanova u Sarajevu, posljednjih godina, mlade osobe iz Sarajeva svoje stanove kupuju u Kiseljaku i putuju na posao u Sarajevo zbog relativno kratke udaljenosti (oko 30 minuta vožnje).

U Fojnici stanove kupuje zreliji dio stanovništva i mlađe osobe koje su već zasnovale radni odnos u Fojnici. Zadnjih petnaestak godina, primjetno je da stanove u Fojnici kupuju osobe koje žive u inostranstvu, a koji nisu vezani za Fojnicu svojim porijeklom. Naime, većina njih planira da po stjecanju penzije presele u Fojnicu zbog zdravlja i prirodnog ambijenta.

Cijena novogradnje u Fojnici doseže 2000,00 KM po metru kvadratnom, a cijena starogradnje je oko 1700,00 KM.

U Kiseljaku, cijena novogradnje je oko 2000,00 KM, dok je cijena starogradnje oko 1500,00 KM.

Ono što se da zaključiti jeste da bez obzira na rast cijena, stanovi se i dalje kupuju i velika je potražnja za njima.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …