fbpx
Ponedjeljak , 2 Oktobra 2023

Asim Mekić: Nove Vlade u SBK nema dok se ne formira Vlada FBiH i Vlada HNK-a; Već za lokalne izbore tražit ćemo nove partnere iz reda hrvatskog naroda

Temeljem jučerašnjeg pisanja Dnevnog lista čiji je tekst u pisanom izdanju izašao s naslovom “Moguća vlast SDA i HDZ 1990?“ u SBK, obratili smo se s nekoliko pitanja predsjedniku Kantonalnog odbora SDA SBK Asimu Mekiću.
Kako je navedeno pisanje izazvalo niz spekulacija, a s obzirom i na samu dinamiku uspostave vlasti u FBiH gdje postoji intencija da na državnom i federalnom nivou vlast skroje novi partneri HDZ BiH i tzv. Osmorka te kako znamo da sa svojih 11 zastupnika “ključeve uspostave vlasti“ u SBK drži SDA zatražili smo osvrt gospodina Mekića na navedenu temu.
Također, podsjećamo kako i odnosi između dva HDZ-a nakon nasilnog pokušaja HDZ BiH da otme kantonalne zastupnike HDZ 1990, a time i delegata za dom naroda FBiH, odnosno BiH pali na “niske grane“ što je bio razlog da se najave i najradikalniji koraci, napuštanja HNS-a i raskid svake vrste partnerstva sa starijim HDZ-om, priču oko formiranja vlasti u SBK čini još kompleksnijom, zakulisnijom i intrigantnijom.
1. Gospodine Mekiću, zamolio bih vas da prokomentirate aktivnosti vezane za uspostavu vlasti u BiH na svim nivoima s posebnim osvrtom na političku situaciju u SBK?

Postavili ste mi četiri pitanja koja se odnose na uspostavu vlasti od državnog do kantonalnog nivoa, te ulogu SDA u tom procesu na svim nivoima, s posebnim osvrtom na formiranje Vlade u SBK.

Osobno mislim da nije korektno, nije fer, nije dobro da zaobilazimo volju građana, to jest, da u vlasti ne sudjeluju oni koji su dobili najveće povjerenje. U ovom slučaju mislim na SDA.
Međutim, u demokratskom svijetu postoje pravila koja otprilike kažu da poslije izbora oni koji uspiju da sastave odgovarajuću većinu mogu da naprave vlast, što je tako i to treba poštovati. Vlast na državnom nivou može se napraviti bez SDA, što smatramo da nije najbolje rješenje, ali mi to prihvaćamo jer su zadovoljena određena pravila, to jest zakonska procedura.
Na federalnom nivou to nije tako. Prvi korak koji je potrebno napraviti je formiranje federalnog Doma naroda i da se omogući većina u svakom od klubova koja može da predloži kandidata za predsjednika – potpredsjednika Federacije BiH. Da bi to bilo u skladu sa zakonom potrebno je imati minimalno 11 zastupnika u svakom od klubova koji predlažu. Jedina stranka koja je ispunila ovaj uvjet na federalnom nivou u Klubu Bošnjaka je SDA. Ponavljam, SDA.
Grupa stranaka koje se zovu “osmorka”, a koja već nije osmorka jer na državnom nivou neke stranke su napustile osmorku pa je to sada šestorka, imaju ukupno 10 delegata u Domu naroda i nisu u mogućnosti ni da predlože kandidata.
Nije u skladu sa zakonom, nije pošteno ni korektno, čak bih mogao reći da je suludo tražiti podršku od SDA da delegati podrže osmorku koja nema pravo da predloži kandidata. Molim Vas, dobro shvatite – oni traže podršku za nešto na što nemaju zakonsko pravo, a ne žele da podrže nekoga tko je to ostvario u skladu sa zakonom.
Imam utisak kako je proces počeo da će ta osmorka završiti na četvorki isto što je protekla šestorka završila na trojki. Duboko sam uvjeren da ćemo biti dio vlati na federalnom nivou kao i u većini kantona, a da i vlast na državnom nivou, i ako se uspije
formirati, neće biti dugog vijeka.
2. Gospodine Mekiću, vaših 11 zastupnika u Skupštini SBK ne mogu se nikako zaobići, a 9 mandata HDZ BiH omogućava novu, lagodnu većinu “starih partnera“. Zašto još uvijek nije formirana Vlada SBK?   
Kada je u pitanju SBK stvari su u potpunosti jasne. SDA i HDZ same mogu formirati Vladu. SDA ima 11 i bez nas se ne može. HDZ ima 9 i bez njih se teoretski može, ali to ne bi bilo dobro. U cilju funkcioniranja SBK i države ne pada nam na pamet da pokušamo izbaciti HDZ iz vlasti na nivou SBK. Međutim, pošto smo stranka s većinom mandata ministar iz reda srpskog naroda treba da bude predložen od strane SDA. Ako HDZ kaže da nastupaju s 11, to jest HDZ i HDZ 1990 imaju skupa 11, onda je to druga situacija, i tada će dva HDZ-a međusobno definirati neke odnose, u što ne želim ulaziti.
U toj kombinaciji HDZ 1990 čini otprilike 1/5 i mislim da će i oni tražiti da budu tretirani u dijelu Vlade. Međutim, ne treba zaboraviti da je SDA sa svojih 5 delegata dala podršku kandidatu DF-a da bude izabran u federalni Dom naroda. To znači da je DF na neki način spreman ,,uzvratiti” SDA tako što će podržati Vladu, tako da SDA ulazi u ovu kombinaciju s 13 glasova i opet imamo pravo – izborno, moralno i bilo koje drugo da tražimo ministra iz reda srpskog naroda, a posebno kada bi odnos bio SDA i DF 13 a HDZ sam 9 zastupnika u Skupštini SBK. Ovo su samo trenutno pretpostavke .
3. Vidimo kako je HDZ BiH izabrao partnere u tzv. Osmorci, a izbor vlade i definiranje nove većine u SBK zapao je u neku vrstu krize. Bez SDA nije moguće formirati Vladu SBK, a HDZ BiH je stalo da u ovom kantonu imaju svoje učešće u vlasti. Hrvatsku reprezentaciju od 11 zastupnika u Skupštini čine dva HDZ – a ali vidimo kako su i odnosi među njima poremećeni. Bez Hrvata u Vladi SBK se ne može, ali bez HDZ BiH može? Što u praksi znači Vaša izjava kako s odnosom 11-9 tražite Ministra iz reda srpskog naroda?
Istina je da je i sam predstavnik SDP-a BiH iz našeg kantona, gospodin Helez dao
zanimljivu izjavu za FTV da je SDP zainteresiran za učešće u Vladi SBK, a znaju da ne mogu bez SDA. U najmanju ruku zanimljiva izjava. Dalje ne bih želio komentirati. Vladu nećemo formirati prije nego se naprave dogovori na nivou Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog Kantona. To je naš stav i stav Centrale SDA.
4. Gospodine Mekiću, ukoliko novi partneri HDZ BiH  i tzv. Osmorka uspiju sastaviti vladajuće većine na državnoj i entitetskoj razini, što će to značiti kada su u pitanju odnosi između SDA i HDZ BiH, osobito u nacionalno mješovitim sredinama kakva je SBK? Na neki način ove dvije stranke kao vodeći politički subjekti na prostorima SBK ispred dva naroda su bile garant političke stabilnosti što je u nekom periodu iza nas bilo jako važno za normalno funkcioniranje i razvoj povjerenja, da li će novonastale okolnosti uvjetovati potrebu redefiniranja političkih odnosa SDA i HDZ BiH u budućnosti?
Kada je u pitanju naš kanton ništa se posebno neće desiti, ali odgovorit ćemo vrlo primjereno. Slijede i općinski izbori i sigurno u svim općinama gdje SDA bude imala kapacitet ova stranka će naći novog koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, a to neće biti HDZ BiH i to počev od predsjednika općinskih vijeća, direktora javnih poduzeća i ustanova kao i svih drugih organa.
Smatram da ovo ne bi bilo dobro i da do ovoga neće doći, ali nije do nas. Ovo bi bio samo odgovor, to jest reakcija na akciju od strane HDZ-a.
Spremni smo čak i na to, i u SBK dugoročno to bi SDA išlo u prilog. Nadam se da do
toga neće doći. No, i ako dođe, to ne znači da će hrvatski narod biti uskraćen za neku od pozicija koja im pripada. Naprotiv, sve ono što pripada hrvatskom narodu će i dalje ostati njihovo, s tim da to neće biti kadrovi HDZ-a, već neke druge stranke kao koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, organizacije ili nezavisnih kandidata. Ponavljam, iskreno se nadam da do toga neće doći.
AUTOR: JK/centralna.ba

Pročitajte i ovo

MUP SBK: 15-godišnji dječak osumnjičen za krađu 770 KM iz trgovačke radnje

Policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili  krivično djelo „Krađe“, koje je prijavljeno u proteklom periodu …