fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

(VIDEO): Efendija Harun Eminagić nakon incidenta ispred džamije:”Čekam vas balavci!”

Sinoć je u Priboju došlo do ponovljenog incidenta koji je izazvao veliko ogorčenje javnosti. U popularnom kafiću Quorum, nekoliko osoba je pjevalo fašističke pjesme, uključujući pjesmu “Božić je – pucaj u džamije”. Ovaj incident nije izolovan slučaj, jer se sličan događaj desio prije dvije godine, također u ovom gradu.

Glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Priboj, dr. Harun ef. Eminagić, izrazio je svoje duboko razočarenje i bijes prema učesnicima ovog incidenta putem svog Facebook profila. U emotivnoj objavi, dr. Eminagić je istakao svoju odlučnost da se suprotstavi svakom obliku mržnje i nasilja, naglasivši da neće dozvoliti da se Priboj obilježava fašističkim postupcima.

Incident je dokumentovan i objavljen na Instagram profilu korisnika Đurović Marka, koji je događaj prenosio uživo. Snimak je brzo izazvao burne reakcije kako među lokalnom zajednicom, tako i na društvenim mrežama.

Podsjećamo, sličan incident se dogodio prije dvije godine kada je grupa mladića pjevala iste stihove tokom Božića u centru Priboja. Iako je tada slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu i policiji, izgrednici su oslobođeni optužbi, što je podstaklo zabrinutost u zajednici oko adekvatnog sankcionisanja fašističkih aktivnosti.

Međutim, ovaj put, reakcija vlasti bila je brza i odlučna. Tužilaštvo u Priboju je jutros odredilo zadržavanje u pritvoru za četvoricu osumnjičenih:

  • Papić Igor
  • Miković Miljan
  • Đurović Slavko
  • Đurović Marko

Oni su uhapšeni zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti po članu 317 kaznenog zakona Republike Srbije.

Pročitajte i ovo

Popularna Razo u Sarajevu na meti pljačkaša

U Sarajevu se desio neobičan incident kada je popularna Razija Razo Čolaković, uživajući u poziranju …