fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Muškarci u BiH zbog stida trpe nasilje od žena i supruga

Česta tema u javnosti je nasilje nad ženama u porodici. Statistika u vezi s nasiljem u porodici je poražavajuća i pokazuje da je svaka treća žena žrtva nasilja u Bosni i Hercegovini.

Međutim, šta je s muškarcima koji trpe porodično nasilje? Na pitanje ima li takvih slučajeva u BiH odgovorio nam je magistar socijalnog rada Adnan Drndić.

Teško osvijestiti

Nasilje nad muškarcima u porodici je rasprostranjeno i u BiH. Problem je što je u našoj državi i kod naših muškaraca razgovor o tom problemu stigma. Izuzetno je teško muškarca osvijestiti da je žrtva nasilja u porodici, jer je kod nas u mentalitet ugrađeno da samo žena može biti žrtva nasilja, a da su muškarci nasilnici – kaže Drndić za Avaz.

Drndić: Mali broj slučajeva fizičkog nasilja

Iako statistika pokazuje da su, od ukupnog broja slučajeva bračnog nasilja, muškarci žrtve u gotovo 30 posto slučajeva, Drndić smatra da se ta cifra mora uzeti s rezervom jer u statistiku ulaze samo prijavljeni slučajevi.

Razvod braka

– Kada je riječ o nasilju, mali je broj slučajeva fizičkog nasilja. Zbog stida će rijetko koji muškarac i reći da ga je žena pretukla, pa zbog toga oni trpe nasilje. Ono što je zastupljeno u više slučajeva jeste emocionalno, odnosno psihičko nasilje, koje se odnosi na maltretiranje. Dešavalo se da muškarci ostanu bez posla pa postanu ovisni o suprugama, gdje počinje jedna vrsta ekonomskog nasilja – naglašava Drndić.

Dodaje da ne postoji sigurna kuća za muškarce koji su žrtve nasilja.

– Sigurne kuće postoje za žene, ali tu muškarci ne mogu biti zbrinuti – zaključuje Drndić.

“Napakovano” silovanje

Kroz praksu, Drndić je nailazio na različite slučajeve u kojima su muškarci tražili stručnu pomoć. Ipak, jedan izdvaja.

Par je bio u procesu razvoda braka. Supruga je nazvala muža da porazgovaraju, nakon čega su imali i seksualni odnos, a epilog je bio da ga je ona prijavila za silovanje. Sve se kasnije iskompliciralo, pa je on imao posla s policijom jer mu je „napakovano“ silovanje, a sve kako bi ona lakše prošla kroz proces razvoda braka u pogledu dobivanja djece i imovine – kaže Drndić.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …