fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Žuti meteoalarm ‘upaljen’ za veći dio BiH! Objavljena i prognoza do utorka – evo kad stiže snijeg

Za gotovo cijelo područje Bosne i Hercegovine danas je upaljen žuti meteoalarm.

 

Kako upozoravaju meteorolozi, očekuju se jači udari vjetra, a njihova poruka glasi: “Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.”

Uz udare vjetra, meteoalarm je upaljen i zbog očekivane količine padavina, a meteorolozi navode:

 

“Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, s lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.”

Inače, jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša.

 

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica 0; Gradačac i Sokolac 4; Bijeljina, Tuzla i Zenica 5; Banja Luka, Jajce i Sanski Most 6; Bihać, Ivan Sedlo i Sarajevo 7; Drvar 8; Bugojno i Livno 9; Mostar i Široki Brijeg 10; Grude 11; Trebinje 12; Stolac 15; Neum 16°C.

 

Bioprognoza: Biometeorološke prilike i dalje su nepovoljne. Toplo vrijeme za ovo doba godine, praćeno padavinama, uzrokovaće jače tegobe kod osjetljivih osoba, izraženije tokom prijepodneva. Poželjno je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od kiše.

 

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine se prognoziraju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C. U Sarajevu oblačno sa slabom kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 13°C.

 

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Lokalno obilnije padavine se prognoziraju na području Hercegovine, Krajine, jugozapadu i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Krajem dana u sjevernim područjima vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C.

 

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom ili snijegom, u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini većinom kiša, na planinama snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C.

 

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje prije podne sa snijegom ili susnježicom, na jugu sa kišom. U poslijepodnevnim satima se očekuje prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između -3 i 3°C, na jugu od 5 do 9°C.

 

U utorak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu od 5 do 8°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …