fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Konaković: HDZ sa Osmorkom radi nešto što do sada nije viđeno, cilj je provedba presuda iz Strazbura

Predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković u Mostaru se sastao sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, a razgovarali su o stvarima vezanim za formiranje vlasti. O budućim koracima govorio je za portal Klix.ba.

Na pitanje da li je izbor članova Predsjedništva BiH uslov koji HDZ postavlja za bilo kakve pregovore, Konaković kaže kako je riječ o ozbiljnoj programskoj aktivnosti.

“HDZ zajedno sa strankama Osmorke radi nešto što do sada na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nije viđeno i mogu reći da je to nešto na što sam zaista posebno ponosan. Teza kako se ovdje bilo kome nešto udovoljava, mi HDZ-u ili HDZ nama, dolazi iz nervoznih centara moći koji vide da gube vlast i naravno potpuno je neutemeljena”, govori Konaković.
On kaže kako je njihov imperativ izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i izmjene Izbornog zakona kako bi se implementirale presude međunarodnih sudova, te kako bi Srbi iz Federacije BiH i Bošnjaci i Hrvati iz Republike Srpske, te Romi, Jevreji i svi drugi građani Bosne i Hercegovine mogli biti kandidati za člana Predsjedništva.
“Taj tabu koji se postavlja kao neki ultimatum u korist HDZ-a, zaista samo pokazuje nervozu režima i mislim, slobodno mogu tako reći da su sa pravom nervozni”, kaže Konaković.
Konaković kaže kako se do sada govorilo o programskim aktivnostima koje su nominalno ili uglavnom fokusirane na Vladu FBiH i uspostavu vlasti na entitetskom nivou, ali da je logično da odmah nakon toga razgovaraju o formiranju vlasti na nivou države, te da se radi ozbiljno i detaljno, korak po korak.
“Ukoliko, a kako mi se čini hoćemo, uskladimo sve i usaglasimo primarne prioritete, onda će vrlo brzo doći na red i tema uspostave vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine”, govori Konaković.
Vezano za formiranje klubova naroda u Domu naroda Federacije BiH, Konaković kaže: “Bez obzira što SDA i dalje pokušava svim pritiscima, vidim da je ova tuzlanska ekipa otišla u Krajinu, javili su mi ljudi iz Unsko-sanskog kantona da pritisak koji je u prvi mah uspio u Tuzli ne uspijeva više nigdje. Ta ekipa sada po Krajini pokušava lobirati zastupnike, bez obzira na sve što rade potpuno je izvjesno da proste većine u oba doma Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH ima lagano Osmorka”.
“Osmorka ima laganu većinu u klubu Srba i klubu Ostalih, i tamo je SDA to nedodirljivo. U klubu Bošnjaka sa sigurnih 10 mandata koji su već logični i dogovoreni u kantonima. Čeka se rasplet u Bosansko-podrinjskom kantonu, Srednjebosanskom kantonu i čekaju se šeširi iz Posavine i Livna. U ta četiri kantona samo još jedan delegat dovoljan je da stranke Osmorke mogu predložiti i u klubu Bošnjaka svoga kandidata. SDA je trenutno na devet delegata, tako da imamo finu, solidnu prednost i uopće ne sumnjamo da ćemo do kraja obezbjediti 12, možda čak i 13, ali o toj matematici kada se završi taj izborni proces”, zaključuje Konaković.

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …