fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Slišković: Drago mi je da je Stari most srušen ako ga je koristila Armija RBiH za municiju

Legendarni bh. nogometaš i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Blaž Slišković dao je veliki intervju za srbijanski Nedeljnik u kojem se dotakao brojnih tema, a pažnju javnosti izazvala je skandalozna izjava o rušenju Starog mosta u Mostaru.

“Šta je za mene značilo rušenje onog mosta? Pa bila je to tužna slika. Samo znaš šta? Ako je, i samo ako je, istina da je taj most korišten da se prevozi municija za Armiju BiH, drago mi je da je srušen. Ne zbog armije, nego zbog municije. Isto bih ti rekao i da je preko toga mosta municiju vozio HVO. Tako je sačuvano možda nečijih sto života”, rekao je Slišković.

Mostarska legenda je potom nastavila u istom tonu.

“A jedan ljudski život vrijedi više od sto starih mostova. Dao bih sto je**nih mostova za jedan život. I znaš šta je bit u tome? U Mostaru su bili srušeni i svi drugi mostovi, svi su bili srušeni. Samo što oni koji za njim kao toliko žale, žale jer su taj napravili Turci. Eto zašto. U tome vide suštinu, kao što neki drugi vide suštinu u tome što je neki most napravila Austrougarska. A za to vrijeme ne žale za deset hiljada ljudi. Kažu, most je simbol. Jeste. Ali, evo napravili su novi. Treba stvari gledati objektivno. Ima mnogo takvih priča o simbolima u Mostaru, a niko ne priča o objektivnim stvarima”, poručio je Slišković u razgovoru za Nedeljnik.

Upitan o tome da li misli na “otimanje stadiona od Veleža”, Slišković je pokušao naći opravdanje u činjenici da je “stadion na zapadnoj strani grada”.

“Mislim i na to. To ti je jedan od primjera. J**o ga ti, stadion je na zapadnoj strani grada. Gradski stadion. Nit Veležov, nit Zrinjskog. To što je taj dio grada pripao jednima, a ne drugima, sad više ne može da se promijeni. Ne možeš uzet stadion i prenijet ga na drugi dio grada. Ne možeš. Da je Grbavica u nekim okolnostima i nekim drugim razvojem situacije pripala Srbima, misliš li da bi stvarno Željezničar igrao na Grbavici i dalje? Pa ne bi, naravno. Još je ljudima iz Veleža nuđeno da se napravi naki dogovor, ali nisu htjeli. Ja im uvijek kažem, očistite ispred svojih vrata. Oni mi onda kažu – izbrisat ćemo te iz historije. Pa im ja ponudim da im donesem gumicu. Nije mene briga ni za status legende, ni za stadione, ni za mostove…”, rekao je, uz ostalo, Slišković.

Pročitajte i ovo

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Narodna skupština RS usvojila je kasno sinoć na sjednici zaključke prema kojima će Narodna skupština …