fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Proizvođači peleta najavili obustavu proizvodnje

Proizvođači peleta iz FBiH danas su imali sastanak vezano za odluku Vlade FBiH da slijedi odluku Vlade RS da ograniči cijenu peleta. Odlučili su da kažu da je tržište u potpunosti snabdjeveno i da imaju probleme sa proizvodnjom peleta jer je na snazi zabrana izvoza peleta.

“Ukoliko na ovaj naš apel koji upućujemo vlastima svih nivoa u BiH u narednih deset dana na usvoji, većina proizvođača će obustaviti proizvodnju. Na to smo prinuđeni. Želimo obavjestiti javnost da peleta ima dovoljno i već se proizvode zalihe. Gledali smo da se naše tržište snabdije, a za ostalo ne znamo. Potrebno je da se što hitnije dozvoli da se izvozi pelet. Imamo jako kratak rok da iskoritimo do kraja godine da spasimo naše tržište”, kazao je Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta BiH.

Kada je u pitanju federalni nivo kažu da su prije 15 dana imali sastanak sa resornim ministirma i oni su razumjeli njihove probleme, ali su odluke bile suprotne na njihovo iznenađenje.

“Vlada je fiksirale cijene. Došlo je do neštašice sirovine i došlo je do veće cijene peleta. Smatramo to velikim propustom i da kolege koje prizvode pelet će morati naći modus da prežive. Mislim da u ovom momentu i proizvođači i građani mnogo gube jer ga iduće godine neće imati ko porizvoditi. Cijene pelta su mnogo skupe i neizdržive za građane. To nisu naše cijene peleta. Vlada nije imala sluha da nas shvate. Nama je stavljena meta na čelo i svoju su odgovornost prebacili na pirizvođače peleta”, kazao je Almir Idrizović, proizvođač peleta iz Bugojna

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …