fbpx
Ponedjeljak , 27 Marta 2023

Bingo Group objavio da za više od 9 hiljada radnika sutra uplaćuje po 1.080 KM pomoći

Najveća domaća poslovna grupacija Bingo Group danas je u Sarajevu održala prvu konferenciju za medije. Ova grupacija, sa skoro devet hiljada zaposlenih, najveći je investitor i poslodavac u BiH, a danas su najavili isplatu finansijske podrške svim svojim zaposlenima.

Posljednjih, skoro 30 godina, Bingo Group je na domaćem tržištu investirao preko 850 miliona KM, što ovu grupaciju čini najvećim domaćim investitorom. Ove investiciju podrazumijevaju investicije u proizvodnju, akvizicije, rast i razvoj, tehnologije i ljude.

“Ljudi su u fokusu našeg djelovanja. S njima smo izgradili najjaču domaću poslovnu grupaciju, koja je u isto vrijeme i najveći domaći investitor u državi. U budućnost idemo sa jasnom vizijom, čiji su neizostavni dio naši uposleni. Sutra će na račune naših uposlenika, koji su sa nama duže od šest mjeseci i nastavljaju graditi kompaniju, njih skoro devet hiljada, biti uplaćeno po 1.080 KM finansijske podrške. To znači da će Bingo kao grupacija uplatiti skoro 10 miliona KM na nivou cijele države”, izjavila je Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group, naglasivši da ovaj iznos uključuje i dio pripadajućih poreza na iznose koji će se isplatiti radnicima grupacije u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko.

Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group (Foto: D. S./Klix.ba)
Ljiljana Kunosić, direktorica Bingo Group (Foto: D. S./Klix.ba)

Maloprodaja je oblast u kojoj se Bingo Group izdvaja kao najveći, sa više od 22 prodajnih objekata, pedesetak ugostiteljskih objekata, kao i šest tržnih centara u cijeloj BiH. Pored maloprodaje u okviru Bingo Group se nalazi i 13 proizvodnih jedinica koje djeluju u okviru Binga, ali i kao samostalne proizvodne fabrike.

“Naša vizija je jasna, a to je vizija razvoja domaće privrede i otvaranje novih radnih mjesta, što kroz razvoj Binga, kao najvećeg lanca trgovina u BiH, što kroz akvizicije, spašavanje i revitalizaciju domaćih firmi kojima je danas prijetio stečaj, poput Dite, Semberke i Majevice. Kompanije spašene od stečaja koje danas uspješno izvoze svoje proizvode na strana tržišta.. U okviru grupe djeluju i druge proizvodne kompanije poput Pivare Tuzla, Duke, Ingrama i Kalateksa”, istakla je Kunosić.

Da je neupitan ekonomski doprinos grupacije sveukupnoj ekonomiji BiH pokazuje podatak da godišnje Bingo Group uplati preko 51 milion KM poreza i doprinosa direktno vezanih za platu, od kojih je 25 miliona KM doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, a skoro 18 miliona KM doprinosa za zdravstveno osiguranje.

O stalnom unapređenju uslova rada u Bingo trgovinama govorio je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo.

“Ponosni smo na činjenicu da naši uposlenici imaju najviša prosječna primanja u oblasti tradicionalne trgovine u BiH, koja u prosjeku iznose oko 1.049 KM neto, te 1.429,42 KM bruto. Ove godine smo uposlenicima isplatili 350 KM regresa, koji sa ovih 1.080 KM predstavljaju 1.430 KM dodatnih primanja, što je praktično i više od 13-te plate za naše radnike”, istakao je on.

Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo Group (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije Bingo Group (Foto: D. S./Klix.ba)

Predstavnici Bingo Group istakli su da jednokratna podrška nije dovoljna te da je krajnje vrijeme da država omogući rasterećenje privrednika u korist radnika.

“Mi kao najveći poslodavac javno se obavezujemo da ćemo svako rasterećenje poreza i doprinosa direktno preusmjeriti u korist radnika. Svako smanjenje ovih nameta, rezultirat će direktnim povećanjem plata naših radnika. Biti najveći poslodavac predstavlja veliku obavezu prema skoro devet hiljada zaposlenih i oko 30.000 članova njihovih porodica. Naše pojedinačne akcije nisu rješenje, reakcija države je potrebna bez odlaganja”, izjavila je gospođa Kunosić.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa najavila je pokretanje Fonda “Srce zajednice” za inicijativu vlasnika grupacije Senada Džambića, koji podrazumijeva pružanje finansijske podrške oboljelim zaposlenicima, ali i članovima njihovih porodica. Godišnji budžet Fonda će biti milion KM.

Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa Bingo Group (Foto: D. S./Klix.ba)
Andrijana Bukvarević, direktorica ljudskih resursa Bingo Group (Foto: D. S./Klix.ba)

“Fond je sistematičan način da nastavimo pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je dodatni doprinos Bingo grupacije da radno okruženje kreira kao mjesto gdje se zaposlenici osjećaju poštovano, cijenjeno i zaštićeno”, izjavila je Bukvarević.

Fond “Srce zajednice” će postati operativan naredne godine.

Pročitajte i ovo

Nurkić i Pomozi.ba će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila Memišević

Jusuf Nurkić i Pomozi.ba organizacija zajednički će pokriti svu materijalnu štetu kod Ajše i Fadila …