fbpx
Petak , 24 Maja 2024

SMŠ “Zijah Dizdarević”: Saopštenje za javnost povodom peticije iz Kiseljaka

Priča o formiranju treće srednje škole u Kiseljaku u kojoj bi se nastava izvodila na bosanskom jeziku i po bosanskom nastavnom planu i programu, puno je sadržajnija i kompleksnija od one koja se svake godine krajem maja pokušava aktuelizirati od strane nekih pojedinaca i neformalnih grupa i predstaviti javnosti kao neprijateljski čin rukovodstva SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica koje, navodno, ne dozvoljava osamostaljivanje postojećih dislociranih odjeljenja, te time, indirektno, sprečava obrazovnu afirmaciju Bošnjaka Kiseljaka.

S tim u vezi, kao društveno odgovorna ustanova obavještavamo javnost o sljedećem:

  1. Neprimjereno je od strane pokretača peticije da se o ovako važnim pitanjima raspravlja i dogovora bez prethodnog upoznavanja predstavnika SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica.
  2. Zbog neobjedinjenog obrazovnog sistema u SBK-u i nepostojanja mogućnosti da djeca bošnjačke nacionalnosti pohađaju srednju školu koja radi po bosanskom planu i programu, smatrali smo da je omogućavanje obrazovanja na bosanskom jeziku i po bosanskom planu i programu vitalni nacionalni interes Bošnjaka Kiseljaka. U tom cilju dali smo punu podršku osnivanju dislociranih odjeljenja SMŠ “Zijah Dizdarević” u Kiseljaku.
  3. Isto tako, smatramo da urušavanje postojećeg funkcionirajućeg modela i formiranje novog pravnog subjekta, sa istim spektrom zanimanja, tradicionalnih i prepoznatljivih za SMŠ “Zijah Dizdarević” (zdravstveno- medicinski, ugostiteljsko- turistički, drvoprerađivački) i sa istim regionalno – učeničkim potencijalom (Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Visoko, Kakanj) sigurno znači ugrožavanje budućeg rada naše škole koja egzistira više od 40 godina sa prepoznatljivim obrazovnim profilima.
  4. Odgovorno tvrdimo da nema bojazni koja se navodi u peticiji da SMŠ “Zijah Dizdarević” Fojnica nije u stanju odgovoriti potrebama velikog broja učenika u smislu obezbjeđivanja materijalnih sredstava za izvođenje nastave, jer naša škola je već obezbijedila pored funkcionalnog prostora ccc 1300 m2, nov školski namještaj, table, informatički kabinet, kao i ostalu opremu koja je potrebna da se prate savremeni tokovi izvođenja kvalitetne nastave.
    Kadar koji je angažovan je verifikovan i iza sebe imaju dugo iskustvo i rezultate u odgojno – obrazovnom radu, a za to je dokaz veliki broj naših bivših učenika koji su danas priznati stručnjaci u svim sferama života.
  5. Korištenje imena naše škole, bez prethodne saglasnosti za pokretanje peticije, je nedopustivo, te svako naredno korištenje imena škole povlači za sobom pravne posljedice.

 

NASTAVNIČKO VIJEĆE SMŠ “ZIJAH DIZDAREVIĆ” FOJNICA

Pročitajte i ovo

Nova tragedija u BiH: Preminula 29-godišnja porodilja u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

29-godišnja djevojka E.H. iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. “Dana 22.05.2024.godine, oko 21,15 …