fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024
created by Polish

Prof. Mensur ef. Pašalić: Dvadesetogodišnjica otvorenja Šehidskog šadrvana u Fojnici

Dvadesetogodišnjica otvorenja Šehidskog šadrvana u Fojnici

Za mjesec dana je tačno dvadeset godina od svečanog otvorenja Šehidskog šadrvana u Fojnici koje je upriličeno 6. 12. 2002. godine.

Inicijator projekta i predsjednik Odbora za izgradnju ovog šehidskog obilježja je bio Mensur-ef. Pašalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, uz svesrdnu podršku g. Muharema Mukače, predsjednika Medžlisa, i g. Mustafe Memije, načelnika Općine.

Džematski odbor Čaršijske džamije je dao saglasnost za gradnju u krugu harema, uz ugao ulica Bosanska i Tekija, gdje nisu vršena ranija ukopavanja umrlih obzirom da je na tom mjestu, do četničkog spaljivanja Fojnice 5..5.1945. godine, bila „Irfan-agina pekara“, a poslije je Elektrodistrubucija postavila A-stub.

Projekat Šehidskog šadrvana je uradio dr. Amir Pašić, a radove je u kamenu teneliji (od koga je rađen Stari most u Mostaru) izvela renomirana firma „Kara-drvo“ čiji je vlasnik Omer Karahmet bio garancija kvaliteta i adekvatne izvedbe.

Cilj ovog višeznačnog projekta je da trajno čuva sjećanje i respekt spram hrabrih fojničkih šehida, da se koristi kao ljetnja abdesthana, da javna česma služi za osvježenje hladnom i zdravom fojničkom vodom te da bude vizuelni dragulj na turističkoj razglednici grada.

Radovi su započeli 12. 7. 2002. godine uz obraćanje glavnog imama, obredno žrtvovanje kurbana, učenje Časnog Kur'ana i i dove za hajirli početak i završetak planiranih radova.

Hadžiji Nazifu Mehiću je pripala čast da postavi kamen-temeljac u prisustvu fojničkih imama, rukovodstva džemata, Medžlisa i Općine te zainteresiranih džematlija.

Početak radova

Tokom izgradnje Šehidskog šadrvana angažiran je Hazim Numanagić, kaligraf fojničkog porijekla, da napiše pet kur'anskih ajeta o vodi koji će biti uklesani pored česmi i u pročelje Šadrvana.

Također, isplanirano je postavljanje šehidskog nišana i kenotafa u obliku stećka i šejhovske kubuure koji simbolički kazuju o Bosni, njenoj borbi i islamskoj duhovnosti.

Uklesani ajeti

Nakon uspješno okončanih radova, u petak, 6.12.2002. godine, drugog dana Ramazanskog bajrama, povodom Dana šehida, organiziran je ceremonijal svečanog otvorenja Šehidskog šadrvana.

Prije dżume-namaza je u Čaršijskoj dżamiji proučen kelime-i-tevhid pred duše fojničkih šehida, održana je hutba ovim povodom te su, nakon namaza, uručena priznanja vakifima.

Slika iz džamije

Potom je, pred više stotina vjernika, na platou Šehidskog šadrvana, obavljen završni ceremonijal otvorenja: učenje Časnog Kur'ana – Jusuf-ef. Hurem, moderator – Abdulah-ef. Šemić, obraćanje glavnog imama Mensur-ef. Pašalića, selami i pozdravne riječi Kasim-ef. Kršića, predsjednika Medžlisa, i g. Mustafe Memije, načelnika fojničke Općine, predivna izvedba ilahije „Šehidi“ Aziza Zuluma, a završne kur'anske sure su proučili Asifa Memija, Harun Pašalić, Ahmed Vuković, Malik Bunić.

Na kraju, uz zajedničko učenje tekbira, Šehidski šadrvan su otvorili roditelji koji su u odbrani Domovine dali po dva sina šehida: Nazif Mehić, Derviš Fejzić, Avdo Fejzić, Fehima Dervišahmetović, Nazla Pamić i Hamida Zečević. Nažalost, Omer Hasanagić nije mogao prisustvovati otvorenju.


U drugoj fazi gradnje trebalo je u kenotaf uklesati grb Bosne i Hercegovine te u polumjesecu, oko Šehidskog šadrvana, postaviti ploče sa imenima fojničkih šehida.

Nažalost, za tu fazu do danas nije data saglasnost fojničke Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Iskreno molimo Milostivog Allaha da fojničkim šehidima podari ljepote džennet-firdevsa! Fojnica,

6. 11. 2022.

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …