fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

U potrazi za srećom Iranac se skrasio u BiH: Partnerici ne može donirati bubreg jer ima status stranca

Da su Bosanci i Hercegovci solidarni i da razumiju kako je kada si prisiljen pobjeći iz svoje domovine, dokaz je i naredna priča. Adel Jalali je prije četiri i po godine pobjegao s djetetom iz Irana.

Stigao je do Bihaća gdje je pronašao ljubav svog života, postao građanin Bosne i Hercegovije i na korak je od toga da izgradi dom u Gradu na Uni.  Prije četiri i po godine kad su krenuli na put u potrazi za boljim životom, Adelov sin se razbolio, što ih je natjeralo da se zaustave u Vikićima, mjestu kod Bihaća. Tu je upoznao Emiru i već četiri godine žive zajedno.

“Prvo sam živio u Vikićima kod jednog čovjeka, zatim smo živjeli kod Emirine majke dvije godine, onda smo dobili na korištenje kuću od Emirinog rođaka u Halkićima”, priča Adel. Emira već 20 godina ide na dijalizu i Adel je odlučio donirati joj bubreg. Međutim, zbog njegovog statusa kao stranca, to ne može. Adel je dobio azil u našoj zemlji, a da bi dobio državljanstvo, potrebno je pet godina.

“Sad je to stalo. Što se tiče njega – ne može. Možda se to ubrza, možda uđemo u svoju kuću, pa bude moglo i to, pa tek onda da nam dragi Allah otvori puteve za sreću, za život”, kaže Emira. A san o vlastitoj kući bi se Emiri i Adelu mogao uskoro ostvariti. Nakon što su od komšinice Mire povoljno kupili zemlju, prije nekoliko dana su postavili temelj.

“Ovo vrijedi možda 15.000 maraka, žena kaže – za vas 5.000 maraka. Dao sam pola, pola do Nove godine”, dodaje Adel.

“On je rekao: Miro tvoja je zemlja, ti reci. Ja sam onda rekla: Dajem ti kućište za 5.000 maraka”, kaže komšinica Mira Prica. Kako bi im pomogao u izgradnji kuće, Emirin tetak je pokrenuo akciju na društvenoj mreži Facebook.

“Pokrenuo sam akciju na nivou mještana našeg sela i dijaspore. Bez njih ne bismo dovde ni došli. Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su učestvovali, koji su dali svoj doprinos i novac”, istakao je inicijator akcije Edin Sušić. U potrazi za srećom, Adel je sa sinom krenuo na dug put i našao ju je tamo gdje se nije nadao. Emira i Adel se nadaju da će uz pomoć dobrih ljudi, možda već iduće godine imati vlastitu kuću.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …