fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Tragedija koja potresa BiH: Uposlenik ismijavao mladića koji je samo htio posao…

Još jedna potresna situacija desila se u Bosni i Hercegovini u kojoj je ugašen mladi život iz Laktaša. Kako je na društvenoj mreži postavljen video klip pod nazivom “Molba za rad na benzinskoj pumpi” u kojoj radnik benzinske pumpe ismijava mladića dok ovaj popunjava “prijavu za posao”.

Nakon što je video klip postao virala, ovaj mladić nije mogao izdržati ismijavanje, te je odlučio da si oduzme život. Mladić Mladen imao je samo 22. godine.

Kako doznaje portal Crna-Hronika, uposlenik benzinske pumpe “Gligić” iz Laktaša, ismijavao je dvadesetdvogodišnjeg mladića koji je tražio da ispuni obrazac za “prijavu za posao”.

Nastradali mladić Mladen ozbiljno je shvatio prijavu za posao, ali nepoznati muškarac nije, te je sve vrijeme snimao kako ga ismijava. Postavljao mu je pitanja sa ciljem ismijavanja mladića koji nažalost pritisak javnosti nije mogao izdržati, te je presudio sebi.

Radnik mu je postavljao sljedeća pitanja:

  • Moraš pisati koji si spol, jesi li muški ili ženski?
  • Moraš napisati gdje si radio? Moraš još napisati jesi li spavao noću na poslu. Napiši da si pola spavao pola nisi. Piši radio sam noćnu pola spavao pola nisam – kroz smijeh mu govori  radnik šta će napisati.
  • Napiši jesi li se pokrivao, da donesu deku. Imamo mi po deku, ko radi ima deku. Jesi se pokrivao po zimi? Napiši ne treba deka. – i dalje ga ismijava radnik.
  • To je upitnik naš. Napiši da li jedeš ćevape sa duplom lepinjom ili sa jedno lepinjom. Ako ćevape ne jedeš onda ovdje ne možeš raditi. Ovdje se samo jedu ćevapi. Ja 20 godina jedem ćevape. Ako ne jedeš ćevape onda ostaješ bez hrane.

Nakon “prijave za posao” mladić Mladen mu plaća 30KM za gorivo i odlasi sa pumpe.

Redakcija portala Crna-Hronika kontaktirala je Dražana Pejakovića, borca za radnička prava u Bosni i Hercegovini koji je nažalost potvrdio ovu tužnu informaciju.

“Počivaj u miru mladi čovječe.
Dobio sam video, te moram da vam kažem kako moramo imati vise empatije za druge i razumijevanja i da se ovako nesto vise nikad ne ponovi. Svi znamo kako je teško otići i tražiti posao, koliko je stresan sam intervju, da od poslodavca dobijemo razno razna glupa pitanja, ali ako još kao kolege radimo ovakve stvari onda nije dobar ishod za nikoga radnika.

Stop nasilju nad radnicima, a ovima koji su zbog snimka poslali u smrt mladog čovjeka mogu poručiti “njegova smrt je vama na duši”. Ja isto video snimak neću dijeliti.” – izjavio je Dražan Pejaković.

Na društvenim mrežama opraštaju se od nastradalog mladića

Za jedan dan i radost i tuga… 😔

Danas sam napisao jednu od najlljepših priča kojoj sam svjedočio, a sada pišem jednu od najtužnijih priča i nevjerovatnoj ljudskoj gluposti. Jedan vrijedni dječak je samo tražio posao, ali nije imao sreću na tom putu (zbog video snimka koji se dijelio na mrežama, izvršio je samoubistvo), pa je odlučio da ide na neko drugo, neko bolje mjesto, gdje ima ljudi… Nadam se, da će na tom putu dobiti svoja krila i da će odletjeti u raj, da mu se povrijeđena dječija duša smiri…

Ne znam osobu koja je napravila ovaj snimak, ali znam porodicu dječaka koji je “ispunjavao formular” za posao i molim se Bogu da im dadne snage… 😔 Mladen Dulić (dječak sa snimka), je danas zauvijek otišao…, a samo je tražio posao…

Zadnje što je rekao je:
“Ne mogu ja ovo izdržati”

Mirno spavaj dobri dječače, neka te anđeli čuvaju.

I molim vas sve, da ova objava bude bez ružnih komentara jer je ovo i molitva dragom Bogu da mu oprosti grijehe, ako ih je tako mlad imao.

Molim vas da ovu objavu svi podijelite na sve strane svijeta, da zamolite, da se ovaj video ne dijeli dalje i da mu se mrtvom niko više ne smije!!!”

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …