fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Svjetski uspjeh Ahmeda Guše iz BiH: Učenik 9. razreda izumio uređaj koji detektira i gasi požar

Ahmed Gušo, učenik 9. razreda Osnovne škole „Fahrudin Baščelija“, osvojio je prvo mjesto na takmičenju mladih inovatora iz cijelog svijeta, uzrasta od 8 do 14 godina, koje je organizirala Fondacija „Micro:bit“. Ahmedova inovacija „Fire senzor alarm“ proglašena je najboljom na evropskom kontinentu.

Štiti prirodu

– Zbog globalnih klimatskih promjena, visokih temperatura i požara došao sam na ideju da napravim uređaj koji „patrolira“ iznad šume. Uz pomoć infracrvenog senzora on detektira požar, zaustavlja se, šalje signal kontrolnom tornju i aktivira pumpu i vodu koja požar gasi u začetku, sprečava njegovo širenje te štiti prirodu, živote i domove mnogih životinja – kaže Gušo.

Takmičenje na kojem je predstavljeno više od 2.000 različitih projekata promovira korištenje micro:bita, minijaturnog računara na kojem se može kodirati, dizajniranog u Velikoj Britaniji s ciljem podrške osnovcima da nauče kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema.

 

– Osnovali smo Klub za kodiranje, koji je vodilo sedmero nastavnika i više od 30 učenika. Svi su prošli osnovnu obuku. Ovo je najbolji način kako da prepoznamo i potičemo nadarene učenike – ističe Jasmina Djana, direktorica OŠ „Fahrudin Baščelija“.

 

Puni potencijala

Ovakvi uređaji micro:bitovi koriste se praktično u svim oblastima nauke, pojašnjava nastavnik informatike Emin Uzunović.

– Naša djeca su puna potencijala, samo ih treba usmjeriti na pravi način i raditi više ovakvih praktičnih stvari. Nekada je bilo takmičenje IT Challenge u Maglaju, gdje smo jedanput osvojili dva prva, a jednom drugo mjesto. Nažalost, to takmičenje se danas organizira samo za srednje škole – kaže Uzunović, a zahvaljujući njemu i Ahmed je zavolio programiranje.

 

Edukacija djece

Nagrada za prvo mjesto je i paket opreme koji će Ahmedu koristiti za naredne projekte i takmičenja.

– Jedan od mojih projekata je kanta za smeće koja registrira pokret djeteta i, nakon što ubaci smeće, nagradi ga bombonom, nekim malim slatkišem. Na taj način educiramo djecu da ne bacaju smeće uokolo – kaže Gušo.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …