fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Aktivnosti Zavoda “Bakovići” povodom Dana mentalnog zdravlja

U Zavodu “Bakovići” se održavaju radionice povodom Dana mentalnog zdravlja.

Danas su održane aktivnosti čiji je cilj podići svijest o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja te poštivanja dostojanstva osoba s mentalnim poteškoćama

Neke od današnjih aktivnosti povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja bile su:

Korisnici Zavoda Bakovići, koji su prošli edukaciju o ljudskim pravima, koju je proveo IPD- Institute for Population and Development te postali educirani treneri QR WHO treninga, održali su danas za direktora, članove Stručnog tima te asistente za podršku u lokalnoj zajednici prezentaciju na temu „Ljudska prava“ . Svojim primjerom teoriju su potkrijepili iskustvom i pokazali kako bolest nije ono što nas određuje.

U Lječilište Reumal Fojnica su prezentirali svoje radove te imali priliku razgovarati s posjetiteljima na temu mentalnog zdravlja u svrhu podizanja svijesti o njegovoj važnosti. Na nekoliko panoa i štafelaja, izrađenih u sklopu okupacione terapije, istakli su važne poruke koje ne bismo trebali zanemariti ako želimo postići dobrobiti za mentalno zdravlje.

Kroz interakciju su se danas dotakli i savjeta o važnosti higijene spavanja, muzike te provođenja vremena u prirodi kao aktivnosti koje pozitivno utječu na naše mentalno zdravlje.

Letke s detaljima o navedenim aktivnostima bitnim za mentalno zdravlje omogućili su Caritas Bosne i Hercegovine.

Posjetili su i Centar za mentalno zdravlje u Kiseljaku povodom Dana otvorenih vrata te se upoznali sa svim aktivnostima koje sprovode sa korisnicima usluga.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …