fbpx
Petak , 19 Aprila 2024
created by Polish

Sumeja Mešić ima samo 16 godina i jedna je od najmlađih autora u BiH

Sumeja Mešić iz Sarajeva ima samo šesnaest godina i jedna je od najmlađih autora u Bosni i Hercegovini. 

Trenutno je učenica drugog razreda Gimnazije Dobrinja.

“Pisma mlade dame” je njen prvijenac i putokaz svim ljudima da se vrate na ispravnu putanju. Putanju na kojoj je vodič samopoštovanje, ljubav, prijateljstvo i zahvalnost.

Knjiga je psihološko-motivacionog karaktera i govori o važnosti spoznaje samog sebe i izgradnje ličnosti. 

“Bitno je voljeti sebe, prihvatiti sebe sa svim manama i vrlinama, ali i raditi da budemo bolji danas, nego jučer. Bitno je vjerovati u sebe i svoje sposobnosti i pokušavati uspjeti, ići ka cilju hrabro jer samo tada ćemo uspjeti.” Kaže Sumeja za Mahalla.ba.

Svoje pisanje započela je sa trinaest godina, kada je i shvatila da ima dar.

Vremenom se počela javljati i ljubav prema psihologiji, te je to odlučila iskoristiti na najbolji način. 

Kako kaže ideja o “Pisma mlade dame” je nastala krajem završnog razreda osnovne škole gdje je uvidjela da ima jaku ljubav prema psihologiji i gdje je počela izučavati čovjeka i njegov um. 

“Primijetila sam na sebi promjene i promjene u mom razmišljanju, naravno hvala Bogu, to su bile dobre promjene. Samo odjednom mi je došlo pitanje u glavi o tome zašto ne bih započela pisanje svoje prve knjige. Dok je i sam naziv knjige “Pisma mlade dame” odmah tako i nastao.”

Spojivši dar, talenat, ljubav, volju i nadu, krenula je sa pisanjem svoje prve knjige početkom prvog razreda srednje škole. 

Kako navodi za Mahalla.ba da je bilo teško uskladiti gimnaziju i redovno pisanje knjige, i ne krije da je imala često misli odustajanja, ali je bila svjesna šta je njen cilj i da će jednoga dana ugledati svoje ime na naslovnici knjige. 

Sumeja kaže kako je bitna upornost i dobra volja, naravno i pozitivan način razmišljanja. Ali i da bez podrške svoje porodice i prijatelja ne bi mogla mnogo uraditi. 

“Podrška je jako bitna jer, iskreno, daje dobru motivaciju. Daje nam snagu da radimo sve. Čak i kada nisam imala motivaciju za pisanje, neko iz porodice bi mi rekao samo jednu rečenicu podrške, ja bih za pola sata imala novi tekst napisan.” 

 

Profesorica Elvira Joldić, koja je ujedno i recenzentica Sumejinog djela, navodi da Sumeja iznosi činjenice kroz koje je vidljivo razumijevanje svih stanja koja ljudski um prolazi kroz raznorazne situacije, što se očituje i ovim djelom koje može i treba biti vodilja pozitivnog razmišljanja kako za mlade, tako i za ostale generacije, jer motivacijske poruke koje nam Sumeja nudi posjeduju univerzalnu vrijednost. 

Sumeja je, također, članica kluba afirmisanih mladih umjetnika, ali i članica asocijacije srednjoškolaca Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …