fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Političke stranke na izbornu kampanju dosad potrošile skoro 10 miliona KM

UKC RS Vlado Đajić nakon postavljanja nekoliko desetina bilborda sa njegovim likom u kojima se promoviše RTRS-ov film ‘Od vizije do pobjede'”, istakla je Korajlić.

CIK je ipak odbacio tu prijavu jer se UKC izjasnio da nije platio bilborde nego da su svi oni donirani od tri kompanije koje pružaju usluge ove vrste oglašavanja. Rekla je da je prijava odbačena i u kontekstu preuranjene kampanje uz objašnjenje da ne sadrži predizbornu poruku koja bi mogla uticati na birače, iako je iste slučajeve CIK kažnjavao u prethodnom periodu.

“Zbog toga je TI BiH ovaj slučaj prijavio i u kontekstu Zakona o finansiranju političkih stranaka”, dodala je.

Javna potrošnja povećana pred izbore

Portparol TI BiH Srđan Traljić naglasio je da ono što TI BiH smatra najvećim oblikom zloupotrebe javnih resursa, a što se odnosi na povećanje javne potrošnje pred izbore, i dalje nije kažnjivo Izbornim zakonom.

“U protekla tri mjeseca kroz jednokratne pomoći različitim kategorijama stanovništva, po podacima TI BiH, podijeljeno je 278 miliona KM, a od najnovijih primjera izdvajamo pomoć Vlade FBIH u finišu kampanje svim nezaposlenima od 100 KM, jednokratnu pomoć svim radnicima Željeznica FBIH od 800 KM, kao i dvije nove tranše po 100 KM svim borcima i mladima u Republici Srpskoj. Predsjednik SNSD-a je čak na jednom od predizbornih skupova direktno priznao da se ovaj novac daje zbog izbora, što je takođe prijavljeno CIK-u u kontekstu zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe”, kazao je Traljić.

Naglasio je da je TI BiH objavio i mapu predizbornih radova koja pokazuje da je u protekla tri mjeseca zabilježeno 334 slučaja otvaranja završenih javnih radova pred izbore čija vrijednost iznosi oko 266 miliona KM.

“U istom periodu zabilježeno je i 345 započetih radova vrijednih 1,1 milijardu KM, od čega se preko 900 miliona odnosi na dvije dionice autoputa čiji je početak izgradnje tempiran pred izbore”, dodao je Traljić.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …