Karić kaže da će doček Nove godine u Sarajevu koštati 350.000 KM

Proslava Nove godine u Sarajevo koštat će prema tvrdnjama gradonačelnice Benjamine Karić 350.000 KM. Ekonomski institut Sarajevo uradio je Analizu opravdanosti ulaganja budžetskih sredstava u organizaciju javnog dočeka Nove godine u kojem se iznosi podatak da je procijenjeni budžet 504.918,62 KM.

“Ovaj iznos, iako značajan, ne opterećava u potpunosti Grad Sarajevo kao instituciju, jer se vidi iz ranijih analiza da su u organizaciji svečanosti uvijek učestvovale i općine na području Kantona Sarajevo, sam Kanton Sarajevo te Turistička Zajednica Kantona Sarajevo”, tvrde autorice studije Maja Arslanagić-Kalajdžić i Melika Husić-Mehmedović.

Naglašavaju da čak i kad bi cijeli iznos podnio isključivo Grad Sarajevo, s obzirom na to da je odobreni budžet za 2022. godinu na nivou Grada 21.280.673,00 KM iznos koji je predviđen za Novu godinu čini 2,3 posto budžeta.

“Svakako, potrebno je voditi računa o planiranim i realiziranim budžetskim stavkama u toku godine, ali i planirati egzaktno ovaj događaj i iznos koji je potrebno izdvojiti za njega u narednim periodima”, navodi se u analizi.

Autorice navode da 60 posto ukupnog broja turista koji dođu u Federaciju BiH dođe u Kanton Sarajevo, te da je 67 posto turista u Kantonu Sarajevo stranci turisti.

“Na osnovu podataka o ranijim ulaganjima u organizaciju dočeka Nove godine, te procjeni stope rasta investicije kroz vrijeme, kalkulacija koja podrazumijeva nizak do umjeren rast investicije sugeriše da je neophodno uložiti oko 500.000,00 KM za organizaciju dočeka Nove godine 2022/23”, navodi se u analizi.