fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
created by Polish

Amir Džafić (1973.-1992.), prvi fojnički šehid

Amir Džafić (1973.-1992.), prvi fojnički šehid

Amir Dżafić je rođen 3. 5. 1973. godine u Fojnici.

Piše: Mensur-ef. Pašalić

Roditelji su mu Ramiz i Refija, rođena Manov. Uz njih, brata Jasmina i prijatelje iz mahale, provodio je sretne dječačke dane.

Amir je uspješno okončao osnovnu školu “Kata Govorušić” u Fojnici te srednju elektrotehničku “Jaroslav Černi” u Sarajevu.

Mekteb je redovno pohađao pred muallimom Mensur-ef. Pašalićem u Gornjomahalskoj “Muharem-ef. džamiji” u kojoj se tada mektebska nastava izvodila za čitavo gradsko područje.

Amir se isticao redovnošću, lijepim ponašanjem i učenjem. Završio je sufaru te je učio u Časnom Kur'anu. Bio je “namaščija” te je petkom polazio u srednju školu dva sahata ranije da bi stigao na džumu u Sarajevo.

Bio je posvećen rodbini, komšiluku i prijateljima. Naročito je, kako to kaže njegova majka Refija-hanuma, Amir bio ”vruć” i osjećajan prema njoj. S radošću je, i bez poziva, pomagao gdje se radilo, posebno u akcijama gradnje kuća uz svog babu Ramiza .

Amir je bio i talentiran košarkaš koji je igrao za juniore KK “ Fojnica” u ekipi sa Kemalom Klisurom, r. Mirsadom Dervišahmetovićem, Darijom Trogrančićem, Draženom Babićem, Franjom Cvitanom, Salkom Tutnjevićem i Arminom Mujčićem.

Početkom srbijansko-crnogorske agresije na domovinu Bosnu i Hercegovinu, Amir se odmah uključuje u redove TO općine Fojnica.

Gledajući na TV užasne scene agresije: ubijanja nedužnih, masakriranja, silovanja i paljenja, Amir je odlučno stao na branik Domovine govoreći babi “da se Bosna ne brani sjedeći na sećiji”.

Amir Džafić je na Bolji svijet, kao prvi fojnički šehid, preselio 21. 12. 1992. godine obavljajući borbene zadatke protiv srbijansko-crnogorske agresorske armade na Igmanu, na najisturenijoj koti rejona Strajište.

Ukopan je u haremu “Šećerhanova bašča” i pored njegovog mezara se svake godine obilježava Dan šehida.

I zato:
“ I Srebrenica i Tomašica
I Stupni Do i ahmička bol
Sve su to ajeti za Bošnjake ponosne
Koji za sreću zemlje Bosne
Ne smiju zaboraviti šehidske cvjetove rosne!”

Neka je Allahov rahmet plemenitoj duši Amira Džafića, predvodnika fojničkih šehida!

Fojnica, 10. 9. 2022. prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …