fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Veliki izgledi da koronavirus postane endemski i sezonski poput gripe?

Na pitanje može li se predvidjeti epidemiološka situacija u smislu završetka pandemije koronavirusa, sagovornica kaže kako na to utječu mnogi faktori: vakcinisanost populacije, djelotvornost vakcina, pridržavanje predloženih epidemioloških preporuka, ali i karakteristike samog uzročnika.

I virus traži razne načine da izbjegne zapreke koje mu se postavljaju, te se stalnim, ubrzanim mutacijama stvaraju drugačiji sojevi i podsojevi. Stalne promjene su i u epidemiološkim mjerama i pokušajima pronalaska balansa i pravog načina za povratak u „ staro normalno“, odnosno u predpandemijsku svakodnevnicu, kaže u razgovoru za Fenu prim.mr.sci.dr.Alija Drnda, specijalista infektologije.

Na pitanje može li se predvidjeti epidemiološka situacija u smislu završetka pandemije koronavirusa, sagovornica kaže kako na to utječu mnogi faktori: vakcinisanost populacije, djelotvornost vakcina, pridržavanje predloženih epidemioloških preporuka, ali i karakteristike samog uzročnika.

– Mutacije mjenjaju karakteristike virusa, nekada ih slabe, a nekada jačaju- kaže doktorica Drnda koja ima višedecenijsko kliničko iskustvo rada na Infektologiji KCUS-a.

Pandemija koronavirusa u protekle dvije godine je iz temelja promijenila naše društvo.

-Niti jednoj bolesti ili zarazi nije pridavano toliko pažnje kao COVID-u 19. Ovo nije uzrokovalo samo zdravstvene probleme već i ekonomske, političke, a prije svega društvene – kaže doktorica Drnda.

Uz opasku kako je nezahvalno dugoročno predviđati epidemiološku situaciju, obzirom da na nju utječu mnogi faktori sagovornica kaže kako su se ovih dana mogle čuti optimistične, ali još uvijek poprilično bojažljive prognoze da bi pandemija koronavirusa ubrzo mogla preći u endemiju.

-Tu mogućnost najavili su prvi epidemiolog Amerike dr Anthony Fanci i šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan. Teoretski, razmišljanja struke, su da je pojavom omikron varijante koronavirusa označen početak nove faze u pandemiji COVID-19, a možda i njen kraj u Evropi, kako je rekao Hans Kluge, čelnik evropskog ogranka WHO – podsjeća sagovornica.

Uz napomenu da virus neće biti brzo iskorijenjen, možda čak nikada, infektologinja Drnda kaže kako su veliki izgledi da virus postane endemski, dakle javljat će se samo lokalno i kao oslabljena verzija virusa i sezonski poput gripe.

– Da bi pandemija prešla u endemiju bitno je postignuti visok procenat vakcinisanih u populaciji. Nejednakost u dostupnosti vakcina onemogućila je ravnomjernu imunizaciju, a upravo je ona važan faktor u borbi za normalizaciju stanja. Izvršni direktor Moderna Inc smatra da će pandemija koronavirusa završiti za jednu godinu, obzirom da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe i da će biti dostupno dovoljno doza, da se svako na svijetu može vakcinisati. Rješenje za kraj pandemije postoji, ali kada se postigne kolektivni imunitet. Za sada je mnogo veća šansa da se koronavirus širi i da se ljudi zaražavaju, nego sticanje kolektivnog imuniteta – pojašnjava doktorica Drnda.

Naučnici upozoravaju da vakcina i dalje ostaje najvažnije karika za obuzdavanje korona infekcije i njezinih mutanata, čak i bez postizanja cjelovitog imuniteta stada.

– U moru negativnih vijesti o pandemiji koronavirusa, omikron varijanta je blaži oblik nego što se strahovalo i reaguje na dostupne vakcine. Za sada se ne može govoriti o slabljenju virusa, već samo o opservaciji da je klinička slika nešto blaža i da to nije uzrokovano mutacijom, već vanjskim faktorima – navodi infektologinja.

Rezimirajući razgovor o koronavirusu i pitanje da li virus slabi, sagovornica kaže kako za sada ne postoje objavljeni naučni radovi, ali su se javile tvrdnje brojnih ljekara da CoV2 mutiranjem slabi, te čak tvrdnje kako bi mogao sam od sebe nestati.

– Međutim, u svijetu se bilježi novi porast oboljelih slučajeva CoV2, omikron varijanta, koji u kontaktu sa organizmom pokazuje slabije simptome infekcije ili je inficirani bez simptoma-asimptomatski tok bolesti. Brzo se širi, zahvata i mlađu populaciju i zaraženi su sa manjom dozom virusa. Sve skupa navedeno moglo bi značiti brzu normalizaciju- zaključuje infektologinja Drnda.

Komparirajući koronavirus s virusom gripe, navodi da se u oba slučaja prenose se s čovjeka na čovjeka i mogu uzrokovati slične tegobe, ali su i veoma različiti i ponašaju se različito.

-Još uvijek je rano da se izvedu definitivni zaključci, ali se zna da je novi koronavirus kontagiozniji (zarazniji) – kaže na kraju razgovora Fenu prim.mr.sci.dr.Alija Drnda, specijalista infektolog, zaključujući da shodno aktuelnoj panedmijskoj situaciji većina država Evropske unije i svijeta, ukida restriktivne, epidemiološke mjere što donosi olakšanju za vraćanje u normalan život, uz dalju potrebu primjene vakcina.

Fokus.ba

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …