fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

Hadžija Ramiz Hrustić (1918.-2006.), prvi Fojničanin koji je na hadž vozio davne 1967. godine

Hadžija Ramiz Hrustić (1918.-2006.), prvi Fojničanin koji je na hadž vozio davne 1967. godine

Piše: prof. Mensur-ef. Pašalić

Rahmetli Ramiz Hrustić je rođen 25.12.1918. godine u Dobrunu, općina Dobrun, srez Višegrad, Banovina Drinska, Kraljevina Jugoslavija.

Roditelji su mu Meho i Sulejma, rođ. Čelik.

Osnovno obrazovanje je završio 1933. g. sa odličnim uspjehom. Stručnu spremu VKV vozača motornih vozila stekao je 1959. godine, a diplomu je izdao Sekretarijat za rad sreza Sarajevo.

Početkom Drugog svjetskog rata je uhapšen u Sarajevu i prebačen na prisilni rad u Francusku gdje je ostao deset mjeseci.

Slika Izjave s hapšenja

Od 1942. do 1945. godine je učesnik NOR-a u Visočko-fojničkom partizanskom odredu.

Nakon okončanja Drugog svjetskog rata počinje živjeti u Fojnici te se 1946. godine ženi Suadom (Ešrefa i Fahrije) Salihagić sa kojom je, tokom 60 godina braka, dobio devetoro djece: Mehmed, Envera, Enver, Ekrem, Azema, Fuad, Nermina, Elvira i Mehmed.

Rahmetli Ramiz je čitav radni vijek proveo kao odgovorni, stručni i pouzdani vozač. Od 1945. do 1964. godine je radio kao vozač kamiona (prevoz balvana i drvne građe) u Šumsko-drvnom preduzeću Fojnica, a od 1964. do 1980. godine je radio na mjestu vozača autobusa u preduzeću „Centrotrans“ Sarajevo. Sigurno i uspješno je prevozio putnike na mnogobrojnim linijama u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

Ilustracija Centrotransovih autobusa

Za posvećenost i odgovornost u svome poslu više puta je nagrađivan i pohvaljivan. U zasluženu penziju je otišao 1980. godine sa 45 godina (beneficiranog) staža.

Kao stručan, pouzdan i siguran vozač te kao čestiti musliman određen je od nadležnih da davne 1967. godine vozi tadašnje jugoslovenske hadžije na hadž u Saudijsku Arabiju. Taj složeni zadatak hadžija Ramiz Hrustić je izuzetno korektno obavio.

Hadž – Kaba 1967. godine

Naravno, pored profesionalnih obaveza, i sam je obavio petu islamsku dužnost i time je stekao titulu hadžije

Inače, tadašnji put na hadž sa boravkom je trajao dva i po mjeseca, a prešli su preko 12 000 kilometara.

Autobusi s kojima se išlo na hadž

Hadžija Ramiz nam je pričao da su u autobusima imali fosne i lopate zbog mogućih problema na putevima kroz pustinju. S ponosom je isticao da jedino njegov autobus nikada nije propao u pijesak i blokirao jer je u takvim prilikama trebalo nježno davati gas.

Hadžija Ramiz je bio redovan džematlija Čaršijske džamije. Bio je prisutan na svakom tevhidu, mevludu, dženazi i drugim islamskim programima i manifestacijama. Možemo reći da mu je džamija bila druga kuća u kojoj je imao mir i u kojoj je bio prepoznatljiv sa svojom urednom, blago nazad podešenom, francuskom kapom i sakoom.

Hadžija Hrustić prvi s lijeve strane, gornji red

Svojim prilozima je pomagao adaptacije naših džamija, a kao penzioner je i fizički značajno pomagao izgradnju nove dvošereftne munare Čaršijske džamije (1981/2).

Slika gradnje munare, hadžija Hrustić treći s lijeva

Hadžija Ramiz Hrustić je na Bolji svijet preselio 01. 05. 2006. godine, a ukopan je u Šečerhanovoj bašči.

Nišani hadžije Hrustića

Neka našem hadžiji Ramizu Milostivi Allah podari lijepi Džennet!

Fojnica, 3.09.2022.

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …