fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Od otkaza do uspjeha: Kako je fojnički Reumal opstao i postao nikada bolji

Reumal u Fojnici u pandemijskoj godini, kada je otkaz dobilo 137 radnika, bio je pred gašenjem. Međutim, reorganizacijom poslovanja u skladu s pandemijom te adekvatnim potezima, kompleks je obnovljen, plate povećane, a nedavno su nagrađeni i Zvijezdom turizma BiH.

Iznimno težak period za simbol Fojnice, ali i mjesto koje mnogo znači oboljelima u Bosni i Hercegovini, ipak je stalo na noge. Godine rada i truda nakon reorganizacije donijele su slatke plodove u kojima uživaju svi, od menadžmenta, do uposlenika, posjetitelja, ali i građana Fojnice.

O svim izazovima razgovarali smo s direktorom Reumala Fojnica Alijom Mukačom koji nam je kazao da im je korona otvorila oči i ogolila sve njihove probleme.
“Prije koronavirusa smo imali 390 radnika i nerentabilno poslovanje. Vidjeli smo, kada smo bili zatvoreni, da broj uposlenika i broj gostiju nije dovoljan za pokrivanje troškova. Sve nam je bilo upitno, borili smo se da preživimo i bez pomoći od nadležnih, bili smo prepušteni sami sebi. Nama u tom periodu niko nije mogao dati dovoljno koliko smo mi mogli potrošiti”, kazao je Mukača na početku razgovora.
Nadalje ističe da su znali da moraju posegnuti smanjenju broja radnika te su oko 137 njih proglasili tehnološkim viškom. U maju kada je prestala korona, stvari su se počele stabilizirati, poslovanje počelo davati pozitivne efekte i rezultate te je Reumal postao ponovo profitabilan.
“Počeli smo vraćati ljude, stvarati zaradu i nas 200 koliko nas je ostalo u Reumalu, počeli smo popunjavati objekat. Ipak, najznačajnije zapošljavanje smo imali sada u junu ove godine kada smo otvorili renoviran kompleks Banje. Sada u Reumalu radi 270 radnika. Prvo smo pozivali one koje smo proglasili tehnološkim viškom, neki su se odazvali, a neki su poslušali advokata i rekli da čekaju sudsku presudu. I mi je čekamo, smatramo da smo sve uradili po zakonu da zaštitimo Reumal”, dodaje Mukača.
Sa 130 uposlenika manje, za 11 mjeseci ove godine ostvarili su rekordan broj noćenja i nikada bolje rezultate poslovanje. Mukača ističe da će do kraja godine imati 135.000 noćenja, da će stići prihode iz 2019. godine prije koronavirusa, ali s manjim troškovima te da su sva sredstva iz profita iskoristili za renoviranje zgrade Banje.

“Otvorenjem Banje vratili smo ljude u Reumal. Šest mjeseci smo na 80 posto popunjenosti kapaciteta. Nije bilo bolje godine u Reumalu i nadamo se da će se to nastaviti. Isplatili smo plaće, regrese, povećali plaće za 20 posto u odnosu na period koronavirusa i sada od 1. januara ponovo povećavamo plaće od 15-20 posto. Radimo sve da zadržimo povjerenje gostiju”, pojašnjava Mukača.

Ističe da sve što su radili, radili su zbog Fojnice i ljudi koji rade u Reumalu, ali i drugih privrednih subjekata u ovoj maloj općini. U vrijeme kada Reumal nije radio, nekih dva mjeseca, dok su drugi objekti radili, grad je bio pust. Danas je u Reumalu 450 gostiju, a prema riječima Mukače, njih 300 će danas sigurno prošetati, pojesti nešto, popiti kafu, obići Franjevački samostan…

Za svoj rad i trud prije nekoliko dana su nagrađeni i Zvijezdom turizma BiH, prestižnom nagradom iz oblasti turizma, koja je, kako je kazao Mukača, došla kao “šlag na tortu”.

“Koliko god je to nagrada za protekli period, izazov je i podstrek da budemo bolji u budućnosti. Ja sam je preuzeo, ali ona pripada radnicima. Zvijezda nam je došla, a najveću zahvalnost imamo i prema gostima”, zaključio je Mukača uz napomenu da je Zvijezda došla i zbog činjenice da je Reumal bio najinteresantniji građanima FBiH prilikom prodaje turističkih vaučera.

U 2023. godini nemaju velike planove. Cilj je zadržati radnike, održati Fojnicu živom te investirati u medicinsku opremu. Svjesni vrijednosti Reumala, menadžment i radnici su spremni dati sve od sebe da sačuvaju ovu ustanovu, a s njom i svoj grad.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća

Preminuo je Janko (Franjo) Petrović – Romo sa Otigošća u 76. godini života. Ukop i …