fbpx
Utorak , 23 Jula 2024

Istražuje se slučaj iz BiH: Beba ispuštena nakon poroda, hitno prebačena u Sarajevo?

Policijskoj stanici Foča prijavljen je slučaj “nesavjesan rad ljekara” u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Prema tvrdnjama, novorođenče iz Trebinja teško je povrijeđeno kada ga je poslije porođaja ispustio jedan od članova medicinskog osoblja.

Jedna od svjedokinja ovog događaja na Kliničkom centru u Sarajevu je tako napisala:

“Sinoć oko 22h došla sam na CUM kod neurohirurga gdje su mi rekli da sjednem i čekam jer trenutno čitav tim ima jako zahtjevnu i opasnu operaciju i da čekaju vozilo svake sekunde da doveze bebu. Stvarno dovezli su bebu možda 20-tak sekudni poslije našeg razgovora, kasnije u internističkom kabinetu gdje je sišao za mene neurolog da mi napiše nalaz po izlasku priča sa pratnjom od bebe, čitava noć im je užasno teška operacija. Žena se porodila carskim rezom, prilikom prenošenja bebe na stol, beba je ispala na pod, ima frakturu lobanje i još nekih lomova, čitava bolnica moli da se spasi to dijete. Mene zanima zašto niko ama baš niko ne objavljuje vijesti o tome, je li moguće da policija nije obavještena?

Da li krijemo nemar medicinskog kadra, je li štitimo bolnicu dok jednoj majci duša umire?”, napisala je svjedokinja.

Portalu Crna hronika javio se još jedan svjedok koji je potvrdio ove navode.

“Kad sam ulazila na KUM s mamom iz ambulantnih kola su izvukli bebu koja je dovedena uz pratnju dvije sestrice stajale su na hodniku. Došla je doktorica, ušli su u sobu preko puta tj soba iza blagajne kad su dotrčali anesteziolozi. Dvojica njih i jedan je pitao šta se tačno desilo s bebom.

Sestrica mu je rekla da je ispala babici po rođenju na pod, međutim niko to nije odmah prijavio tek kad su se hematomi pošli pojavljivati na glavi bebice onda su rekli šta se desilo. Da bi hitno bila upućena za Sarajevo a ne za Banja luku čiji je transport trajao do 4 sata, na što je taj jedan anestezičar kao i doktorica izjavili da je dijete od nekog poznatog ili od nekog fudbalera helikopter bi davno poletio po njih. Odveli su bebu na CT. Malena je spavala kasnije po povratku na KUM. Tužna slika koju sam vidjela svojim očima jeste otac ili pratnja bebe sjedi u čekaonici, i očekuje bilo kakvu vijest ali ništa…”, opisala je svjedokinja.

Prema izvorima Una portala, prvi rezultati istrage ukazuju da je djevojčicu neposredno nakon poroda ispustila babica, te da je pala na pod.

Međutim, ono što je nakon toga usljedilo ljekarima ne služi na čast. Navodno su olako prešli preko tog incidenta, a nije isključeno i da su pokušali da prikriju pad. Nikome ništa nisu prijavili, a poslije nekoliko sati zdravstveno stanje novorođenčeta se naglo pogoršalo.

Beba je hitno prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Ispostavilo se da imateške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć. Tek su ljekari iz Sarajeva slučaj prijavili policiji, dok su u Foči i dalje ćutali.

Prijavu policiji potom je podnio i otac novorođenčeta, optužujući porodilište fočanske bolnice za nesavjestan rad i ugrožavanje života njegove kćerke.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju UNI je potvrđeno da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

Marijana Elez, portparolka PU Foča za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je da je ovaj slučaj prijavljen 20. augusta.

“Dežurni ljekar KCU Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istog dana od strane oca novorođenčeta prijavljen je nesavjesan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći”, rekla je Elez

Pročitajte i ovo

Fantastična ponuda za savršeno ljeto: Robot LJETNI KATALOG!

🌞✨Robot LJETNI KATALOG! 🌴🕶️ Pripremili smo za vas sve što vam je potrebno za savršeno …