fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Duže od dvije godine traje borba za istinu porodice Malkić: Bjegunac s mjesta nesreće nam je ubio sina

Od januara 2020. roditelji Ildahida Malkića tragaju za istinom. Na grupi “Pravda za Ildahida” otac ovoga mladića redovno obavještava javnost o svojim sumnjama. Nažalost, još uvijek nije dobio odgovore na pitanja od onih je koji vode ovaj slučaj.

–  Tužiteljica Jasminka Jovičić koja radi u Tuzlanskom tužilaštvu je nama pridodala so na ranu. Em smo izgubili sina koji je ubijen u saobraćajnoj nesreći 18. 1. 2020 godine, em je ona još veću bol nam nanijela jer je zataškala ubistvo našeg sina koji je sjedio nazad iza mjesta vozača, a ona ga za sve okrivila. Da bi prikrila šofera autobusa iz Sapne i bjegunca koji je vozio Mercedesa, pa pobjegao sa mjesta nesreće u roku tri minute. Ne znam kako da je nazovem. Ne postoji njoj ravan nadimak jer je gora od svakog nadimka.
Pitam je zašto je Ildahidovoj majci u martu 2020. godine rekla: “
  • Ovaj mali glumi da se ne sjeća”?
  • Zašto je rekla da su uzeli briseve sa prednjeg i zadnjeg sjedišta?
  • Gdje je to?
  • Gdje je dokaz da je to iko uzimao?
  • Gdje je dokaz da su uzimali briseve sa volana?
  • Pitam je ko je odnio kačket mog sina sa lica mjesta i zašto?
  • Ko ga je poslije dao bjeguncu Eldinu?
  • Zašto mi ga je jedva vratio i zašto ga je oprao?
  • Pitam je gdje je jedna čarapa mog sina i zašto je u vreći na Gradini nama dato u vreći Anelova potkošulja, moj sin nije nosio potkošulju?
  • Zašto su mog sina na Gradini vodili kao NN osobu, a na Gradini nam dat novčanik mog sina i u njemu svi dokumenti?
Jovičićko, otvori istragu, odustati nećemo nikad! Nećemo odustati, poručio je otac Ildahida Malkića i objasnio da kao otac nastradalog (poginulog) sina Ildahida Malkića, ali i kao profesionalni vozač autobusa, noćima čitajući i prelistavajući zapisnik i gledajući slike i zaključke inspektora shvata kako je sve urađeno pogrešno.
Malkić tvrdi da su inspektori koji su vršili uviđaj sačinili zapisnik u kojem spominju samo dva ista objekta.
– 12 puta se spominje njiva Salihović Huse, a nigdje nije navedena brzina autobusa kojom se kretao. Inspektor navodi i: ” dok su u prednjem dijelu vozila ostali suvozač Arnautovic Anel i vozač Malkić Ildahid.” Zamislite, vozač da ostane u autu, a patike se nalaze 15-20 metara od auta, a između patika se nalaze tragovi crvene boje koje asociraju na tragove krvi označene brojem 35, a tu je i pronađeno tijelo Malkić Ildahida.
Moj Ildahid po mišljenju inspektora je izašao, bacio patike, izrazbijao se i vratio za upravljač. A još je veće čudo što je u zapisniku navedeno da je Eldin A. prisustvovao uviđaju tek od 6 sati, a vrijeme od 3 pa do 6 sati je proveo kod kuće sa svojim bratom Elminom i amidžićem Nadanom na savjetovanju šta će da kaže i kakvu izjavu će dati ako se otkrije da je i on bio učesnik.
A njegov bijeg se u zapisniku nigdje ne spominje nego se navodi samo da je u 6:45 u pratnji oca i brata po usmenom nalogu tužioca priveden u službene prostorije radi obavljanja razgovora. Taj isti Eldin je meni lično rekao kako su ga inspektori tjerali da prizna da su brzo vozili na šta je on rekao da nisu i da tako nešto ne može priznati, objašnjava otac nastradalog Malkića.
U zapisniku se navodi i da je autobus kojim je upravljao Kahrimanović E.  zatečen u desnoj saobraćajnoj traci gledano iz pravca Srebrenika.
– Međutim, na slici se vidi autobus koji je čitavom  dužinom svoje lijeve strane na polovini puta. Sreća pa se vidi puna linija, kao što se vidi i da nema tragova kočenja, da iskusni kolega nije ni pokušavao da koči, jer bi u tom slučaju ostali tragovi na suprotnoj strani.  Očito je da mu brzina nije dozvolila da se u potpunosti vrati u svoju desnu traku, dodaje Malkić.
Podsjećamo, 18. januara 2020. dogodila se nesreća u kojoj su smrtno stradale dvije osobe Ildahid Malkić i Irmel Arnautović. Na mjestu vozača nije niko pronađen. Irmel Arnautović koji je sjedio na zadnjem sjedištu iza suvozača, u koju stranu je autobus direktno udario i prepolovio zadnji dio auta je pronađen nedaleko od auta na licu mjesta mrtav.
Anel Arnautović, koji se nalazio na mjestu suvozača tu je i pronađen. Ildahid Malkić je pronađen na suprotnoj strani od auta, nedaleko od auta 15 metara otprilike u besvjesnom stanju.
– Eldin Arnautović, koji je pobjegao sa lica mjesta u roku od 2-5 minuta, kako i na koji način je otišao kući, očekujemo da se utvrdi, kao i ko su mu bili pomagači. On je lično meni  dok sam se nalazio na Gradini, ne znajući šta se dešava, nazvao ga da ga pitam šta se desilo odgovorio:” Irmel je mrtav, Ildahid i Anel su živi, prebačeni na Gradinu i molim te Ševo nemoj mene da spominješ policiji da sam ikako bio tu”. Tvrdio je da je Ildahid vozio, a on sjedio na zadnjem dijelu sjedišta iza vozača zajedno sa svojim rođakom Irmelom koji je na licu mjesta pronađen mrtav. Obdukcijski nalaz i zadobivene povrede kod mog sina, Ildahida Malkića i mjesto gdje je tijelo nađeno ne ukazuju da ih je mogao zadobiti na mjestu vozača, tvrdi otac nastradalog Malkića.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …